Travma tahtası
- Birçok sağlık çalışanı travma hastası gördü mü tahtaya sarılır.
- Sanırsın nöbet sonrası Los Altos kıyı şeridine gidip sörf yarışına katılacak.
- Spinal koruma yapılmalı ama tahtalar ile mi, bu konuya açıklık getirmek gerek.
- Araç içi/dışı kazalarda spinal hassasiyet tonlarca şüpheyi beraberinde getirir. Nöro/osseöz/vasküler çaresizlik illaki kanıtlanmak zorundadır.
- Direkt garfi hiçbir şey, tomo birazcık, MR giderek tanısal, kontrastlı MR anjiyo gerçekleri belki gösterir, tüm görüntülemeler normal bile olsa hassasiyet olan yer patolojisini içinde gizler kalır.
- Spinal kırık sırt tahtasıyla immobil olmaz.
- Dokuz hasta deneyinden bahsetmeme izin verin. Sağlıklı dokuz kişi kendi istekleri ile deneye tabi tutulur ve hastaneye taşınıyormuşcasına ambulansın içinde sallana sallana götürülür. Dijital açı göstergeleriyle hareketleri eksenlere bölünür, an an sayı değeri alır, hesaplanır. Omurga sedyesiyle taşınanlar (tıbbi değildir) (1.22, 1.24 cm) sağ sola oynarken, aynı oranlar sırtın tahtasında (2.22, 1.88 cm) olur. Tahta, omurga sedyesine göre daha çok hareket ettirerek taşımaktadır gönüllüleri. Hatırlatalım, omurga sedyesi travma hastaları için uygun değildir, sağlıklı hastalarda kullanılmış, omurganın anatomik yapısını taklit ederek kişiye rahatlık hissi vermiştir.
- Meksika ve Malezya deneyi var sırada.
- Ayrı ülkeler de olsa benzer travma kurbanları araştırıldı. Servikal, torakal veya lumbosakral travmalılar çalışmanın evrenini oluşturdu.
- Malezyalılarda tahta kullanılmaz iken, Meksika sırt tahtasını tercih etti taşırken ve nörolojik yaralanma açısından iki grup arasında fark saptanmadı.
- Sonuç olarak, sırt tahtaları torakal/lumbar kemikleri sabitlemez. Tahta ağrıyı, cilt oksijenlenmesini, solunum kapasitesini kötü yönde etkiler, hastayı ajite eder. Hasta aktarmada ve kalp masajında tahta etkindir ama sabitlemede yarı yolda kalır.
Sabit
PMID: 24559236
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa