AcilTıp.com
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
AcilTıp
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör

Sinüs ven trombozu

tromboz

Çağdaş Can yazan Çağdaş Can
23/08/2024
içerik Güncel, Nörolojik Aciller
4 0
0
Sinüs ven trombozu
6
Paylaş
189
görüldü

Ven trombozu

Nöbet çıkışlarından biri daha diye düşündüm.

Hep aynısı oluyordu. Dünyayı kavanozun içinden izlemek gibi bir his. Oradasın ama aynı zamanda değilsin de! Bu duyguyu yenmek için sirke gitmeye karar verdim. Kocaman afişler haftalardır caddelerdeydi.

‘Şehrinize sirk geldi, herkes davetli’

İşte şimdi ben de sirki izliyordum. Akrobatlar, çemberin içinden atlayan panterler, ağzından alev çıkaranlar. Tüm bu çoşkuya rağmen ilgi çekici bir şey bulamıyordum. Herhalde bu gariplik nöbet çıkışı olmamdan kaynaklanıyor diyordum. 

Ben bunları düşünürken beyaz eldivenli pandomim sanatçısı gözlerini bana dikmiş gösterisini icra ediyordu. Seyirciler çılgınlar gibi alkışlıyordu. Özellikle hayali ağaçtan koparmaya çalıştığı meyve anlatımı son derece ilgi çekici olmalıydı ama dediğim gibi… ben mutlak bir sıkıntı içindeydim.

Bunları hissetmiş gibi gözlerini bana dikmiş bakan pandomim adam içinde bulunduğum durumu sirkteki insanlara anlatmaya çalışıyormuş gibi hareketler yapmaya başlamıştı. Bir çeşit kuruntu olduğunu söylemek isterdim ama %100 emindim. Benden bahsediyor, beni tanımlıyordu. Hatta o kadar ayrıntılı bir şekilde hayatımı özetliyordu ki dün tanı alan sinüs ven trombozu hastasını bile bana hatırlatabilmişti.

Serebral sinüs ven trombozu

  • İnme, epilepsi, baş ağrısı…
  • Biricik semptomları olabilir.
  • Evet, sinüs ven trombozundan bahsediyorum.

Öykü

  • Daha çok doğurganlık çağında kadınlarda/oral kontraseptif kullanımı/gebelik gibi durumlarda rastlanmakla birlikte erkeklerde de sinüs ven trombozu görülebilmektedir.
  • Otuz-kırık yaşlarında, doğum kontrol hapı kullanan, şiddetli baş ağrısından muzdarip hastanızda sinüs ven trombozu ayırıcı tanılarınız içinde olmalıdır.

Risk faktörleri

  • Diğer risk föktörleri ise; kafa içi enfeksiyonlar (mastoidit/sinüzit), sepsis, kafa travması, lomber ponksiyon öyküsü, juguler kateter, diyabetik ketoasidoz, protein C/S, antitrombin eksikliği, nefrotik sendrom, malignensiler, SLE, sarkoidoz, Wegener granülomatosiz…
  • Tıkanan ven çevresel ödem ile sitotoksik etki yapar, vazojenik görüntü venlerdeki basıncı arttırır, serebro spinal sıvı akışı bu artmış basınç sebebiyle azalır, kafa içi basınç artar ve klinik bulgular zenginleşerek çoğalır. Ortalama 7 gün içinde klinik bulgular tam olarak hükmünü sürmeye başlar.

Klinik

  • Baş ağrısı en yaygın semptomdur.
  • Diffüz, yaygın, giderek artış gösteren bir baş ağrısıdır bu. Bazen tek taraflı da görülebilir. Bu hastalarda papiller ödem vardır.
  • Supin pozisyonda ve valsalva manevrasıyla baş ağrısının arttığı görülür, epileptik nöbet sinüs ven trombozunun komplikasyonlarından biridir.
  • Diyelim ki acil servis yeşil alana baş ağrısı olan, günler içinde giderek ağrıda artış tanımlayan, diplopi tarifleyen, 6. kraniyel sinir (abdusens) disfonksiyonu başlamış (kafa içi basıncı artmış) hasta başvurdu diyelim. Bu hastada sinüs ven trombozu olabilir.
  • Fokal nörolojik bulgular arter sulama alanlarına uymayabilir, dediğimiz gibi bu bir ven hastalığıdır. Hastalarda güçsüzlük (bilateral veya unilateral), ensefalopati, kraniyel sinir paralizisi ve afazi aranmalıdır.

MR

  • MR venografi tanısaldır, D-Dimer sadece tanıya yardımcıdır.
  • Heparin sinüs ven trombozu tedavisinde kullanılır.

Özet

  • Sinüs ven trombozu tanısı zordur, klinik bulguları atipiktir, trombüs yatkınlığı olup baş ağrısı tarifleyen hastalarda akla gelmelidir, kafa içi basınç artışının bulguları (papilödem/kraniyel sinir defisitleri) hastalarda aranmalıdır, MR venografi tanısaldır.

Ven

DOI: 10.1159/000509802

 

Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa

Etiket: acil servisacil tıpbaş ağrısıepilepsifokal nörolojik defisitheparinİnmekafa içi basınç artışımanyetik rezonanssinüs ven trombozutrombüsvenografi

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OR

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • 404 error page
  • Acil TIP
  • Acil Tıp Posterleri
  • Etiketler
  • Homepage
  • İLETİŞİM
  • index
  • index 2
  • Tıpunk Edebiyatı
    • #42322 (başlık yok)