Tromboemboli
- Uzanmış biri.
- Uyuyor mu, yoksa ölü mü.
- Hayret, beden aynı ama öylesine büyük bir durum değişikliği içinde olabilir mi.
- Buradan çok uzaklarda mesela, az sonra uyanır hayatını yaşamayı sürdüre de bilir aslında.
- O zaman gizli asistoli nedenleri açısından dikkatli olunmalı, denizin yüzeyi durgunken derinliklerinde olan tehlikeler bilinmeli.
- Bu hastada olduğu gibi.
- Güçlü hiperkalemilerin EKG değişiklikleri hakkında bilgilerimiz kesinlikle sınırlı değil, mesela bradikardi veya kendiliğinden sinüs ritmine dönen atriyal fibrilasyonlarla (AF) bilinebiliyor potasyum yükseklikleri.
- Ama bu dönüşümlerin iyi veya kötü sonuçları olabilir mi, üzülerek söylememiz gerekirse bu sonuçlar çoğunlukla negatif olasılık taşıyor.
- 82 yaşındaki hasta, hipertansiyon ve AF tanılı, hastalıklarına yönelik ilaçlar kullanıyor, bu ilaçlar ne kadar faydalı/zararlı görelim.
- EKG’de bradikardi saptanıp p dalgası görülmeyince serum değerlerine bakılıyor ve K 8.1 ölçülüyor. Hiperkalemi tedavisi verilen hastanın potasyum değeri normal aralığa dönüyor, EKG tekrarlanıyor, sinüs ritmi ile karşılaşılıyor.
- Yılların AFsi nasıl oluyor da sinüse döndü diye düşünülmeye başlanıyor.
- Tam bu düşünme esnasında hasta yepyeni bir semptom geliştiriyor ve sağ alt ekstremitede ağrım var diyor. Sağ dorsalis pedis nabzı ortalıkta gözükmüyor, doppler ile akut arter tanısı alıyor.
- Hastanın kullanmaya başladığı tansiyon ilacı böbrek fonksiyonlarını bozmuş, zaten yaş ilişkili azalmış nefronlara daha da çok zarar vermiş, böylece potasyum damar içinde artarak kalpte ileti bloğu oluşturmuş, hastanın AFsini sinüs ritmine çevirmiş. İşte tam bu sırada AF nedenli sol atriyum içinde gizlenen trombüs kendine emboli oluşturacak ortam bulmuş.
- Hiperkalemi nedenli kendi sonlanan AFlerde tromboemboli riski akılda tutulmalı, bu tip hastalara etkin antikoagülasyon başlanmalı.
Potasyum
http://dx.doi.org/10.1097/MD.0000000000010442
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa