EKG‘deki QT COVID-19
‘Topladığınız düşünceleri ne için kullanıyorsunuz’
0.5
- Ateş, stres, elektrolit bozukluğu ve antiviral ilaçlar. Tümü disritmi varlığını batan güneş manzarası içinde gösteriyor. Yirmi dört saat monitörize mi edelim yani insanları.
- Ateş, öksürük, nefes darlığı, miyalji/artralji, baş ağrısı, diyare, boğaz ağrısı, halsizlik kliniği COVID-19 için.
- ACE-2 reseptörlerini kullanıyor ve artık bunu herkes biliyor, insan denilen, hatta canlı dediğimiz doğurularak yaşamını sürdüren organizmalarda olmakta bu reseptör, başka bir değişle COVID-19 için anahtar.
- Garip bir biçimde hipertansiyonlular risk sınıflamasında önde seyrediyor, sonra kardiyovasküler tıkanıklıklar başlıyor.
- Garip bir biçimde demek doğru olmayacak çünkü öğrendik, biraz önce bile bahsettik, ACE-2 reseptörlerini kullanıyor ve bu reseptörler miyokard dokusundan tutun da medulla spinalis, bağırsak dokusu, damar endoteline kadar bulunuyor. İster sitokin fırtınası deyin ister direk hücresel hasar, hatta sekonder mekanizmalardan bahsetseniz bile (hipoksi, immobilizasyon) sizi suçlamam. Sonuçta istediği zararı bol kepçe veriyor.
- Yüksek troponin I/miyokardit/ölümcül disritmi döngüsünü herkes bilir, olayın nereye gideceğini söylemek için kahve falına bakmak gerekmiyor.
- Konu başlığı yavaş da olsa yazıda birikmeye başladı (uzun QT sendromu).
- Uzun QT sendromu (LQTS): Nemrut potasyum kanallarının bloklanması gündemde, ventriküler repolarizasyon ve bumm. Hidroksiklorokin böylesine kullanılırken genetik kanalopatiler zor durumda, üstelik antiviral/makrolit/antisıtma (kokteyl tabağı gibi) ilaçlarının hastalara sunulması sitokrom düzeyindeki enzimleri inhibe ederek ilaç metobolizma hızlarını bozmakta, antimalaryal ilacımız hızla kanda toksik düzeye ulaşmakta. Bitmedi, ateş yüksekliği ise bambaşka bir ventrikül kaynaklı ritim bozukluğu tetikleyicisi. Sepsis ve COVID ortaklığının el ele tutuştuğunu düşünecek olursak uzun QT sendromu (bu hastalar ateş yüksekliğiyle ventriküler disritmilere predispoze oluyor) içinde yaşamını sürdürenlerin kardiyak sancılar ile acil servislere taşınacağını söyleyebiliriz. Siz kardiyak sandınız, aslında korona vardı orada.
- Sıtma ilacı başlanılan COVID-19 hastalarının en az 4 saat monitörize takip edilmesi öneriliyor. Hemen taburcu etmeyin denmesi gerekirken yüksek yan etki/bilinmeyen hasta geçmişi karmaşası hastayı ve klinisyeni karanlığın denizine taşıyor. Zaten QT uzatan, bradikardik olan, sitokrom inhibe edenleri/antiviral (böylece hidroksiklorokin kendisine izin verilen terapötik aralığı aşıyor) saymadım bile, disritmi potansiyeli giderek güçleniyor.
- Serum kreatinin/ALT değerleri bozulma eğilimde olan hastaların elektrolitleri de istenilen yerde durmuyor ki ve hipoK, hipoCa, hipoMg düzeyleri kalbi kötü ritim üretecek saygısızlığa itebiliyor.
Özetle; ilaçlı (antimalaryal ve/veya antiviral/makrolit grubu) COVID-19 hastalarına QTc monitörizasyonu yapılmalı, bilinen LQTS olan hastalar serum kre/ALT takibine alınmalı, bu hastalarda bradikardi < 50/dk risk içermekte, > 500 msn QTc varsa kardiyoloji konsültasyonu istenmeli, yine bu tip hastalarda hipopotasemiden kaçınılmalı (serum potasyumunda beş dörtten iyidir).
İnherit
https://doi.org/10.1016/j.hrthm.2020.03.024
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa