- A: B’nin yazısını büyük bir keyifle okudum, veya şöyle söyleyeyim, okuyabilirdim.
- Neymiş efendim, kan karbonmonoksit değeri %35 olan hastanın nasıl terapötik hipotermi ile kurtarıldığı fosforlu cümleler ile vurgulanmış B’nin yazısında.
- Evden hastaneye taşınırken nabızsız elektriksel aktiviteye maruz kalıyor hasta, 5 dk kadar kısa süren kardiyopulmoner resüsitasyon ile tekrar hayata döndürülüyor. Ambulans içinde %100 oksijenle solutulmak kurtuluşun nedenlerinden biri olarak gösterilmiş, buna bizim oralarda kolay başarı denilir.
- Kalbi tekrar atmaya başlayan hasta ivedilikle hipotermi ünitesine alınıyor, evet doğru okudunuz, soğutuluyor kendisi. Tekrar tebrikler, ne diyelim, alkışlayalım mı yani.
- Nörolojik tablosu 6. gününde eski haline dönüyor, taburculuğu ise 19. günde can buluyor.
- Şimdi sıra bende Bay B, okuma sırası sende demek istiyorum.
- Yoldaki tedaviden başlayalım. Bir kere literatürde böyle bir örnek yok. Karbonmonoksit ilişkili arrest iddiası ile %100 oksijen desteğine eşlik eden minik KPR dokunuşlarının cana can kattığı konusundaki hipotezin eğri duruyor, eski, kendini kanıtlamamış cümleler bulma konusunda gerçekten çok başarılısın, hatta daha ileri giderek şöyle söyleyebilirim. Bu hastanın canlandıktan sonra sıfır nörolojik sekelli hayata dönüşü karbonmonoksit ilişkili arrest tanını en az sekiz kat zayıflatıyor. Kanında karbonmonoksit bulunan her vatandaşın ölüm sebebini tek değişkene bağlayamazsın efendim, gerekli ama yeterli değildir bu gaz ölmek için.
- Hipotermiye gösterilen kepçe kepçe saygıyı anlamakta son derece zorluk çekiyoruz. Vay be, ne mükemmel, ne süper, ne ulvi bir şeymiş bu ya, kral hipotermi. Sen evinde baygın bulun, kan karbonmonoksit değerin %35 olsun ve hastaneden sadece ve sadece terapötik hipotermi sayesinde canlı çık öyle mi, yok öyle, sizi inandırabilir ama beni inandıramaz sevgili okuyucu.
- Unutmayın efendim, sayıları değil, hastaları tedavi ediyoruz.
- Olgudaki hatalar bununla sınırlı değil tabii ki, sayalım.
- Hastanın can rezervi konusunda bilgi fakiriyiz, hani utanmasam şöyle diyeceğim, zihinlerimiz bilinçli olarak ışıksız bırakılıyor.
- Ayırıcı tanılar konusunda yoğun miktarda eksik bir çalışma ile karşı karşıyayız demek istiyorum. Hastanın koroner arter hastalığı, obstrüktif akciğeri var mı yazılmamış, yoğun bakım takibi sırasındaki mekanik ventilasyon başarısını kanıtlayan sayılar yarım bırakılmış, başarımızın tek nedeni soğuklama denilmek isteniyor herhalde, endotrakeal tüp tipi, numarası, yerinin doğrulanması, olası komplikasyon takipleri, her iki akciğerin solunuma eşit katılıp katılmadığı bile bildirilmemiş, tıp fakültesi 4. sınıf bilgisi dahi esirgenmiş bizlerden, damar içi sıvı miktarı hakkında birincil veya ikincil hiçbir vurgu yok metinde, yoğun bakım takip öncülleri not edilmemiş, hipotermi dışındaki tedavi başarıları dipsiz kuyulara itelenmiş, nabızsız elektriksel aktivitenin olmazsa olmazı olan 6H6T tamamen unutulmuş, araştırılmamış, karbonmonoksit arresti ön tanısı ile hastane öncesi %100 oksijeni takip eden yoğun bakım terapötik hipotermi başarısı herkül zorlaması kokuyor.
- Sonuç olarak, terapötik hipoterminin karbonmonoksit zehirlenmesini başarı ile tedavi edebileceği vurgusu havada kalıyor.
- Saygılarımla.
B’nin yanıtı diğer yazıda.
PMID: 18951113
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa