Tı(P)unk Edebiyatı
Punk serseri, hiçlik, geleceksiz, boş vermişlik, kargaşa demek. Tıp ise insan sağlığı ile ilişkili her şey. Tı(P)unk ikisinin karışımı, doğru harmanı, tavada eritilmiş hali. Tıp ile edebiyat rahatlıkla iç içe düşünülebilir, birbirine yaklaşabilir, hatta kafede oturup çay bile içebilirler. Aslında insan ile ilgili her şey tıbbın parçası değil mi.
Bu kitapta yenilik denendi ve bilim kurgunun karışık doğası tıp ile zenginleştirildi, adına da Tı(P)unk denildi.
Karakterler: Esas karakterler Z ile D, yan yana yazınca ZD oluyor, zıtlıktan geliyor. Birbirlerinden farklı özelliklere sahipler, hem de 180 derece. Z daha sinirli, atılgan iken D soğukkanlı olmayı, tedirginliği temsil ediyor. İkisini topladığınızda ancak adam ediyor anlayacağınız, bu yüzden birlikte dolanıyorlar.
Güç Odakları: T-Ort 2709’a hakim olan yapay zeka, bedeni yok, yazılımlar cenneti kendisi, sürekli güncelleniyor, bu nedenle yok edilemiyor. Teknoloji ile gelişti, bir süre sonra bağımsızlığını ilan etti, kontrol edilemiyor nemrut. Sadece Mekaları değil, Dünya’yı da ele geçirmiş durumda, 33 katlı binada yaşıyor, katların bekçileri var, izinsiz geçişlere karşı T-Ort tarafından görevlendirildiler, acımasızlar ve beklenmeyen güçlere sahipler.
Terminoloji
Meka/T-Ort kontrolünde olup onun için çalışan her tip cansız biçim.
Mıdum/geleceğin uyuşturucusu, akşamdan kalması yok, sıvı formda, küçük çam şişelerde, bir yudumluk.
Ge/hap biçiminde, kalp atışlarını durduruyor, vücuttaki kanlanmayı, kalp atmasa bile, sağlıyor.
Kuain/tükürük içindeki madde, ölüme kırk sekiz saat kaldı çağrısını yapmakta, 2709’da yeterli para vermeniz durumunda ölümünüz ertelenebiliyor.
Zimda/kömür parçasına benzer, yenilebiliyor, yiyen kişinin vücudunda delikler açılıyor, delikler birleşiyor, kişi yok oluyor.
Bölümler
1 İki Kişi: 2709 Dünya’sı anlatılır, T-Ort’un oluşum hikayesi, Meka’ların güçlenmesi, etki tepki ilkesi ile Z/D’nin kitaptaki rolü hakkında bilgi verilir.
2 Bina: T-Ort’un yaşadığı bina okuyucunun zihninde şekillendirilir, 33 kattan, katın bekçilerinden, tuzaklardan ve yapılan hazırlıklardan bahsedilir.
3 Göz: Tabloda yaşayan yüz sürekli hareket eder, etrafı gözler, Z/D’yi takip eder, gölge yazılım ikilinin hareketlerini yavaşlatır, çizgi silah ile tablodaki göz etkisiz hale getirilir.
4 İçki: Barmen ile atışmalar, zaman felsefesi, kısa devre olmak, tekrar canlandırılan MekaBarmen’in çıkış yolunu göstermesi.
5 Aslan: Robot benzeri evcil hayvanlar, sahibini öldüren robotlar, anti-cip kavramı, ekran koruyucusunun gerçeklik üstüne etkisi.
6 Kalp Atışı: Cansız mankenler, gelişmiş gösterge bilim, kalp atışını durdurmak, bekçiyi kandırmak ve şiddetin kaynağı olan sopalar bu bölümün esasları.
7 Değişim: Simetrisi alınmış balkon, yürüdükçe gerilemek, konserve balık, balkon aslında bekçiydi vurgusu.
8 Otobüs: Çocukluk anıları, otobüse verilen ek anlamlar, çocukken yer vermediği amcanın tekrar karşısına çıkması, metal el ve bükülen kapı.
9 Ağır Çekim: Tombul teyze, pazar yeri, sivrisinekler ve onların soktuğu limonlardan çıkan yavaşlatıcı gaz, dev pervanenin ters çevrilmesi ile çıkış kapısının bulunması.
10 Kadın: D’nin ilişkisi anlatılır, çaresiz kadına duyulan yardım isteğinin nasıl aşka dönüştüğü vurgulanır, kadının saplantısı ve ölümü.
11 Tepetaklak: Cezalı ruhların kahkahalar ile çile doldurması, sohbetin besin kaynağı olması, çuval yardımıyla kurtuluş.
12 Cüceler: Giderek kısalan asilerin katı burası, nasıl cüceleştiler, gölde yüzmek tek eğlenceleri, en az ıslananı seçiyorlar, gölün derinliklerinde yaşayan koyunun yok olması.
13 Meyveler: Gaddar meyveler barbarların eğlencesi olmakta, birbirine düşürülen devler, muhallebinin kurtarıcı etkisi.
14 Koşan Yatak: Canlı ve ölü, ikisi de aynı kişi aslında, yatağa bağlanmışlar, yapay zekanın vaatleri ile kandırılmışlar, iyi ki varsın Tı(P)unk.
15 Desenler: Karışık zihinlerin farklı desenleri katın duvarlarına yansır, renk cümbüşünün içine bekçi gizlenir, ilaç etkisi ile düşünceden fakirleştirilmiş aklın kurtarıcı etkisi.
16 Yirmi İki Karakter: Çoklu kişilik bozukluğu, kendi içindeki körleştiği noktalar, korku, alışkanlık, bağımlılığın çıkmazları ile sonuca kolayca ulaşılır.
17 Tabutlar ve Köpekler: Köpeklerin beyaz güzelliklere dönüşmesi, tabut içinde kaybolmak, siyah giyinmiş kadınların terk ettiği kapılarda yazan kelimeler.
18 Sinema Salonu: Filmdeki olayların gerçek hayata yansıması, şiddet ile coşmak ve yaşlanmak, ayna simetrikleri ile kurtuluşu bulmaları, kitabın bilinçli olarak yarım bırakılması.
Masa
Not: Kadın bölümündeki yemek yiyerek intihar eden ablamızın Meskalined gezegenindeki hayatını merak ediyorsanız Karabatak dergisindeki öykümü (Hep Aynı Rüya) okuyabilirsiniz.
https://www.suleyayinlari.com/kitap/karabatak-dergisi-39-sayi-kolektif-karabatak39
Çağdaş Can