Herpes
- Herpes zoster inme veya miyokard enfarktüsünün nedeni olabilir mi?
- En azından hızlandırıcısı, zemin oluşturucusu, demem o ki bu kadarını söylemek için erken mi?
- O zaman devam edelim.
- Eğer öyleyse antiviral/aşı tedavileri virüs tetikli tromboz için koruyucu nitelik kazanabilir.
- Koreli araştırıcılar 570.000 kişiyi taramış, kadın cinsiyet/inme/MI/ileri yaş/HT/DM/dislipidemi/periferik damar hastalığı/romatoid hastalıklar ve malignensi zosterli grupta önde gelen değişkenler olarak raporlanmış.
- Yukarıdaki risk faktörleri olanlar daha çok zoster oluyor, pekii daha çok herpes olan az risk faktörü olan genç hastalara ne oluyor.
- İncelenen grupta garip bir biçimde sigara/alkol/egzersiz/sosyoekonomik durum pozitif anlamlarda yüksek bulunmuş (az sigara çok egzersiz gibi).
- Tüm maddeler harmanlandığında genç, bilinçli, kendine iyi bakan ve sosyoekonomik zosterli tipler koroner tıkaç ve inme riskinde, aynı özelliklere sahip zosterli olmayan gruba göre, anlamlı olarak önde gidiyor.
- Herpesli inme hastaları daha çok <40 yaş, göreceli az risk faktörlü olarak tespit edilmiş. Ayrıca MI/inme tanısı herpes zoster dökütleri sonrasındaki ilk bir yılda en yüksek risk sayısına ulaşmış.
- Enfeksiyöz hipotez daha öncesinde biliniyordu diyebilirsiniz. Örneğin; klamidya aterosklerozu gibi. Herpes zoster de bu kervana katıldı.
- Neden bu virüs pıhtılaşma yapıyor. Sayalım, 1) Damar yatağındaki inflamasyon. 2) Tekrarlayan subklinik reaktivasyon. 3) Transaksonal migrasyon. 4) Sempatik tonda yaptığı pozitif pekiştirici etki (hipertansiyon gibi). 5) İmmünolojik aktivasyon gibi nedenlerle damar içi pıhtı birikimini tetikliyor.
- Göğüs ağrısıyla acil servise başvurup göğüs kafesi cilt dermatomlarında zoster döküntüleri görülen hastaların ağrıları hemen herpese bağlanır, doğru ayırıcı tanı yapıldı sanılırdı. Ama tam olarak öyle değil, aksine, aynı hastanın kardiyak damarları herpes tetikli tıkanmış bile denilebilir şimdi.
- Genç, risk faktörlerinden fakir herpes zosterli hastalarda inme/miyokard enfarktüsü tanı olasılığı artmış olabilir.
HZ
http://dx.doi.org/10.1016/j.jacc.2017.05.015
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa