Akut koroner sendrom
- Triyaj hastalarını olduğun yerden görebiliyorsun.
- Bir kısmı bekleme salonunda oturuyor, diğerleri ise kategorilerine göre ayrılıyor.
- Bugün uzun sürecek gibi bir his var içinde, yine o adlandırılamayan garip yorgunluk tarafından kontrol altına alınmış gibisin.
- Nöbetlerin birikim etkisi olmalı.
- Kategori 4 yazısını gördün dosyanın üstünde/gastroenterit, 74 yaş kadın hasta, diyabetik, insülin bağımlı, bulantısı var, bilinç açık, Glaskow 15, tam puan almış, torunu ziyarete gelmiş geçen hafta, muhtemel Rota virüsün etkileri diye düşünüyorsun.
- Bu tip bağlantılar hoşuna gidiyor, hızlı tanı koyma konusunda yardım ediyor sana.
- Tadım yok diyor, geçen haftadan beri halsizlik varmış üstünde. Şu anki yakınmanız nedir acaba diye soruyorsun, hani kitapların ana yakınma dediği değişkeni arıyorsun. Kustuğunu görmedin, ishal tariflemiyor, genel olarak hidrate duruyor, eliyle karnını gösteriyor ve işte bu bölgede ağrım var diyor.
- Kolik vasıftaymış.
- Nbz: 107, TA: 100/69. Bu hasta gibi ufak tefek tipler için normal bir tansiyon diye düşünüyorsun.
- Epigastrik bölgede palpasyonla hassasiyet var, anti-emetik ve bir büyük serum damar yolundan gidiyor, BFT/elektrolit istiyorsun, yaş/DM ikilisi ile yakınmasını birleştirince aklına serum belirteçleri geldi. Ayırıcı tanıların içinde safra kesesi patolojileri de var tabii.
- Bakı birimlerindeki diğer hastanın yanına gidiyorsun.
- Yaklaşık bir saat sonra tekrar torunlu ananenin yanına dönüyorsun, bu sefer terlemiş gördün hastayı, yakınmaları hiç azalmamış.
- Aklın hemen kurtuluş yolunu çiziyor, kusma/bulantı/ağrı vagal uyarıyla sonuçlandı ve hastayı terletti diyorsun, her şey kontrol altında.
- İkinci doz anti-emetik ve parasetamol tedavilerine geçtin, daha büyük bir branülle hidrasyonu güçlendirdin.
- Madem öyle işte böyle dedin.
- Kan biyokimyası hemolizli geldi, hadi bakalım al başına belayı, tekrar kan alıyorsun, en az 3 saattir acildeydi hasta, bu gidişle toplamda 5 saat acilde takip edilecek gibi.
- Kısa gözlem birimindeki son sedyeye yatırıyorsun hastayı, monitörü olmayanlardan.
- Torun dışarıda sek sek oynuyor, keyfi yerinde, hasta ise karın ağrısının arttığını söylüyor ikinci kanı alınırken.
- Bir anda aklında parladı.
- DM/epigastirk ağrı/geçmeyen yakınmalar/hipotansiyon ve terleyen hasta.
- EKG istiyorsun, ST elevasyonunu gördün.
- Hasta hızla koroner anjiyografiye alınıyor.
- Fazla söylenecek bir şey yok ama en azından şu aklımızda olmalı; triyaj ana yakınmasına yönelik saplanmış kalmış çaba, diğer bir değişle olası yanlış tanıyı güçlendirmek için yapılan her tip bilişsel aktivite, işin içinden çıkılmaz hale getirebilir tanısal süreci.
- Diyarenin olmaması, epigastrik ağrı, vagal stimülasyon, DM, yaş gibi değişkenler ana yakınmanın niteliğini sorgulama nedenin olmalıydı.
- Bu hasta kırmızı alana santral ağrı ile alınsaydı otomatik olarak EKG çekilecekti mesela.
EKG
DOI: 10.1515/dx-2014-0053
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa