Erizipel / Yılancık hastalığı
Erizipel, iyi sınırlı, eritematöz, endurasyonlu plaklarla karakterizedir. Yara sınırları elle hissedilebilinir. Birincil etkilediği alanlar yüz, saçlı deri ve alt ekstremitede görülü,daha çok lenfatik tutulumun ön plandadır.
Etken: genellikle grup A streptokoklar tarafından oluşturulur. Daha çok küçük çocuklar ve yaşlılarda görülür.
Erizipelde klinik belirtiler; ateşle birlikte, sağlam deriden belirgin bir hatla ayrılan, ağrılı, parlak kırmızı, ödemli ve portakal kabuğu görünümünde bir lezyon ile başlar. Ağır olgularda bakteremi, derin selülit, deri altı apseler ve nekrotizan fasiit gelişebilir. Lökositoz sık görülür.
Erizipel tedavi
Temelde çoğu vaka ayaktan hasta olarak tedavi edilmesine rağmen hastaların yapısal bozuklukları olan ve bunlardan eşlik eden durumları olanlar kişiler ağır hasta olabilirler ve hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Streptokoklar ve S.aureusu kapsayan antibiyotikler ampirik olarak kullanılabilir.
Antibiyotik tedavisi
- Streptekoklar için penisilin G 600000 IU den 2000000 IU’ye kadar / 4×1
- Stafilokoklar için intravenöz olarak nafsilini 1,5–2 6×1 cerilir.
- H. influenzadan şüpheleniliyorsa ampisilin 200–250 mg/kg 4×1 eşit doza bölünerek intravenöz şekilde kullanılabilir.
- Penisilin alerjisi olan hastalarda trimetoprim sulfametaksazol kullanılabilir.
- Hafif olgularda oral tedavi verilebilir. Bu tedavi günde oksacilin 0,5-1 g 4×1 veya penisilin alerjisi olan hastalarda eritromisin 0,25-0,5 g 4×1 verilir.
- İstirahat, soğuk kompresler, tutulmuş alanın yüksekte tutulması ve antimikrobiyal banyolar gibi basit uygulamalar her iki durumda da yardımcı olabilir.