S1Q3T3V3
Özet: Antifosfolipid antikor sendrom EKG’sinin nasıl tablonun yaşayan yüzü olduğunu yazdı.
Zorluk: 2/3
‘Toplanmamış odada otururken’
John Steinbeck, KÖPEĞİM CHARLEY ile AMERİKA YOLLARINDA
N: Ne zaman yeni bir elbise giysem tablodaki kadının dudakları hırsla yukarı kalkıyor sanki, yüzü karanlık ifadesiyle değişiyor.
Dr.L: Kendisi bu evin sahibiydi, şehirde düzenlediği davetler ile ünlüydü. Burada olmamızın nedeni resimdeki kişi bayan N.
N: Merak ediyorum bana mı öyle geliyor, resim her kokteylde değişiyor. Geçmişin gözleri tabloda şekil bulmuş olabilir mi, bu resim canlı, hissediyor.
Dr.L: O zaman size tablonun yüzü bayan D’nin hikayesini anlatayım. Düşükler yaptı ve bu tekrarladı. Şehrin en iyi doktorları baktı ama nedenler gizli kaldı. Ataklar halinde nefes darlığı, zamansız baygınlıklar, gece çarpıntıları, uykusuzluk. Bir de buna eklenen çocuk kayıpları. Davetlerinde mutlu ve güçlü görünmeye çalıştıysa da içinde hep bir şeyler eksikti. Antifosfolipid antikor sendromunun bu tablodan sorumlu olduğunu bayan D’nin dolabında bulduğum EKG’si açıkladı (S1Q3T3V3). Çok fazla kan gereksiz yere damar içinde pıhtılaştı. Pulmoner emboli vazgeçmeden sağ ventrikülü zorladı. Bu şartlar altında yaşayan bayanın yüzü size bakan.
N: Gerçekten üzücü Dr.L. Kaybedilmiş çocuklar, hastalık, genç yaşta gelen ölüm. Bütün bu anlattıklarınız resmin değiştiği gerçeğini açıklamıyor ama.
Dr.L: Değişmeyen tek şey değişim bayan N. Unutmayın, güzelliğinizin bedeli olmalı.
Mavi Sistem
Reynaud Q, Lega JC, Mismetti P, et al. Risk of venous and arterial thrombosis according to type of antiphospholipid antibodies in adults without systemic lupus erythematosus: a systematic review and meta-analysis. Autoimmun Rev 2014;13:595-608.
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa