Legionella
- Bedenin olmazsa acı da çekmezsin öyle değil mi?
- Ama küçük bir ayrıntı oluştu şimdi, o da böyle bir olmamanın ne önce ne de sonra, hatta şimdi bile mümkün olamama hali.
- Ve bedenler hastalık üretir.
- Mesela legionella pnömonisinin mortalitesi %27’ye kadar ulaşabilir, özellikle pulmoner semptomlarının sınırlı olması bu mortalitenin tehlikeleri hakkında klinisyene farklı bir duygu durum kazandırabilir.
- Öksürmüyor, sağ üst kadranda garip bir batarı var, ara ara kusuyorum dedi sandınız ve serum sodyum değeri düşük. İşte tamam, batın USG yeterli bana, doğru tanı hemen hemen gözüktü gibi.
- 49 yaş bayan, ateş yüksekliği ve sağ üst kadran ağrısıyla acilde, ek hastalığı yok, ateş yüksekliği ve nabız yanıtı var, sağ üst kadranda ağrı tanımlıyor, PA-Akciğer grafisi normal saptanıyor, EKG’de sinüs taşikardisi, kan değerlerinde nötrofillerde sola kayma mevcut, batın USG’de safra kanallarında dilatasyon ve nihayet akut kolesistit yanlış tanısıyla hastaya IV seftriakson/teikoplanin başlanıyor.
- Ancak işler yolunda gitmiyor, 5. Gün hastanın sağ üst kadran ağrısı artıyor, akciğerin ilgili bölgesinde solunum sesleri azalıyor, toraks tomografisinde sağ alt zonda pulmoner infiltrasyon görülüyor ve moksifloksasine geçiliyor, yakınmaları gerileyen hasta 14. Gün taburcu ediliyor.
- Legionella pnömonisi atipik semptomlar ile seyredebiliyor ve klimaların bu kadar yoğun kullanıldığı yaz aylarında bulaş riski oluşturuyor. Artralji, miyalji, bulantı/kusma/karın ağrısı, baş ağrısı, konfüzyon gibi. Pulmoner semptomlar çekinik kalabiliyor, bir çeşit gastropnömoni hali oluşturuyor.
- Laboratuvar sonuçları odaksız bir sunuş sergileyebiliyor, AST-ALT-sKre yüksekliği/hiponatremi-trombositopeni gibi.
- İdrar antijen testi pozitifliğiyle legionella bu hasta denilebiliyor, IV azitromisin fayda sağlıyor.
- Legionella için en güç eylem erken doğru tanı. Hastalar genellikle başka hastalıklar için tedavi ediliyor, yanıt alınamayınca gastropnömoni akla geliyor. Bu süre içinde tehlike çanları çalıyor, özellikle yanlış tanının uzun süre havada kalması durumunda.
- Özetle; yüksek ateş/gastrointestinal semptomlar/plöritik ağrı/hiponatremi/KCFT bozukluğu olan hastalarda legionella tanısı için düşünmeye başlayabiliriz.
Gastropnömoni
Dimitrios Anyfantakis, et al. Legionella Pneumophilla Infection Masquerading as Acute Cholecystitis. MAEDICA – a Journal of Clinical Medicine 2015; 10(3): 264-267
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa