Dekstrokardi Nedir?
Dekstrokardi, kalbin doğuştan sol yerine göğsün sağ tarafına yerleşmesine denir. EKG bulgularında; DI de predominant negatif P dalgası, QRS kompleksi ve T dalgası, V3-V6’da düşük voltaj bulgusu ile karakterizedir.
Dektrokardi ekg‘si nasıl çekilir?
Tüm kablo uçları ayna görüntüsüne göre ters tarafa doğru yer değiştirilir. Burada sol kol elektrodu sağ kola bağlanır, sağ kol elektrodu sol kola yerleştirilir. V1 ila V6 uçları ise V2, V1 ve V3R ila V6R sırasına göre yerleştirilir.
Dekstrokardi EKG’si nasıl tanınır
Kalbin elektrik ekseni ‒80 °. DI, aVL de negatif P dalgası, V1 derivasyonunda rS kompleksi görülmektedir. V2-6 ‘de qR kompleksi görülmektedir. Bu EKG bulguları dekstrokardi ile uyumludur.
DII ve III’te pozitif P dalgası, aVR de negatif P dalgası ve sağ atriyum hipertrofisi. Kalbin elektrik ekseni ‒110 ° dir. DII, III ve aVF’de ekstremite derivasyonlarında QRS, rS kompleksi görülmektedir. V1’de qR ve V5 ve V6’da rS kompleksi görülüyor. Bu EKG bulguları sağ ventrikül hipertrofisi ve sol anterior fasiküler blok ile birlikte ayna görüntüsü dekstrokardi ile uyumludur.
Kaynaklar
1. Surawicz B et al. ACC/AHA recommendations for the standardization and interpretation of the electrocardiogram. Circulation. 2009;119:e235-240.
2. Chou’s Electrocardiography in Clinical Practice: Adult and Pediatric, 6e
Yorum 1