Atriyal fibrilasyon
- Evden çıktığında aklında olan tanılar vardır, zihninde sıra sıra ışığı görmeyi beklerler, eski yapışık bir anı gibi kortekste varlıklarını sürdürmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir.
- Demem o ki klinik yaklaşım kendi kendini çok öncelerden yaratmıştır.
- 48 yaş, atriyal fibrilasyonu var, paroksismal tipte, başlıyor ve sonlanıyor, yine aynı şikayetle karşında, çarpıntım var diyor.
- Eski dosyaları karıştırdın ve gördün, birçok kez benzer tanı ve klinik yakınmayla acil servise başvurmuş, tedavi edilmiş, tedaviler bile aynı, aynılık her yerde diye düşünüyorsun.
- Apendektomi öyküsü var, başka ek bir hastalığı yok.
- Birkaç gündür bulantı yakınması olduğunu söylüyor, kalp hızı 160 vuru/dk oldu, kan basıncı ise 100 mmHg.
- Triyajda bekletilmiyor, kategori 2 etiketiyle sarı alana alınıyor.
- Önceki EKOlarda EF normal, kapak kusuru yok, akciğer dinleme bulgusu olağan, hipervolemik değil hasta, tam yatak başı USG ile inferior vena kavaya bakayım, voleminin durumunu seziyim diye düşünüyorsun, ancak sonra ne olursa oluyor, kararını unutuyorsun.
- IV beta bloker ile hız kontrolü yapmak istiyorsun, şu hız bir kırılsa her şey yoluna girecek diyorsun.
- Refleks olarak hastanın havayoluna bakıyorsun, kısa kalın boyun, obez biri var kaşında, uvula gözükmüyor ortalıkta, eğer entübe etmen gerekirse, ki bunu hiç istemiyorsun, zorlu bir yol var oralarda.
- Kalp hızı hiç değişmedi, hatta az biraz arttı bile diyebiliriz, 165 vuru/dk şimdi.
- Biraz daha beta blokerden kimseye zarar gelmez diyor ve 10 dk içinde 5 mg IV belok daha veriyorsun.
- Kan basıncı 80 mmHg şimdi, hastanın Glasgow’u giderek düşüyor.
- 250 ml IV sıvı ekledin, iş giderek içinden çıkılmaz hale geliyor, kırmızı arabayı çağırıyorsun, içinde resüsitasyon araçlarının olduğu.
- 250 ml daha sıvı vereyim mi acaba derken aklına bomba bir fikir geliyor, tabii ya diyorsun, neden daha önce aklıma gelmedi, kardiyoversiyon tabii ki, hastayı unstabil hale getiren kontrol altına alınamayan kalp hızı diyorsun, acil servis öylesine kalabalık ki, kulağına uğultular doluyor, bir yerlerden çocuk ağlama sesi geliyor.
- Kardiyoversiyon etkin oldu, kalp hızı 90 vuru/dk şimdi, tebessüm yüzüne yayılırken hastanın arrest olduğunu görüyorsun, IV sıvı/inotrop/resüsitasyon derken hasta entübe olarak yoğun bakıma yatırılıyor, entübasyon 3. denemede başarılı oldu bu arada.
- Tanı yoğunda anlaşıldı, brid ileus hasta, apandisit öyküsünü unuttun, hatta sadece ileus değil, perfore de olmuş, çabaların esnasında perforasyon gerçekleşmiş.
- Kompanse etmek gerekirken 3. boşluğa kaçan sıvıları, hızı kontrol etme saplantın sebebiyle hasta elindeki tek silahı kaybetmiş, kalbi yavaşlanmaya zorlanmış, triaj kategorisi 2 olan hastanın öyküsünü birazcık daha derinleştirseydin şu cümleleri duyabilirdin, son iki gündür kusuyorum/karnım ağrıyor/tuvalete çıkamıyorum…
- Tek mercekli dikkat resmin tümünü kaybetme nedenin olabilir.
Odak
DOI: 10.1016/S0140-6736(16)31258-2
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa