Anormal EKG
- İki veya daha fazla takip eden derivasyonda >0.1 mV (1 mm) ST segment elevasyonu olan hastalar akut koroner sendrom açısından risk altındadır ancak yapılan çalışmalar ST segment elevasyonu olan hastaların sadece %50-85’inde akut miyokard enfarktüsünü halının altından çıkarmıştır.
İlginize
- V1-V2 elektrotlarının 4. interkostal aralığın üstüne yerleştirilmesi: Dördüncü interkostal aralık üstüne yerleştirilen elektrotlar sonucunda görülür. İlgili derivasyonlarda psödo-infarkt görüntüsü alınır.
- D3 elektrodunun yanlış yerleştirilmesi: Kalbin izoelektrik aksının hemen yanında bulunduğundan yerleşim hatası QRS morfolojisinde farklılığa neden olur. Bu nedenle D3 derivsyonunda oluşan izole patolojik q morfolojisi anlamlı değildir.
- Bacak elektrotlarının batına yakın yerleştirilmesi: D3 veya D2’nin kalça veya alt batına yakın yerleştirilmesi durumunda inferior derivasyonlarda ST veya T dalga değişiklikleri görülebilir.
- Sol-sağ elektrot yanlış yerleşimi: D1 derivasyonunda qs paterni, aVR derivasyonunda R dalga pozitifliği saptanır. Geçirilmiş yüksek lateral MI görüntüsü verir.
- Alışık olunmayan R dalgası: Prekordiyal elektrotların kendi içinde yanlış sırayla göğüs kafesine yerleştirilmesi.
- D1,2 veya D3 izoelektrik ise (flat line): Sağ bacak elektrodunun kola takılması durumunda görülür.
- D1 derivasyonunda P dalga negatifliği: İki kol arası yanlış elektrot söz konusudur.
- Önceki EKG’de bulunmayan dinamik ST depresyonu veya T dalga anormallikleri: Elektrodun kalbe olan uzaklığında değişim sorgulanmalı.
Sık Görülen EKG Elektrot Yerleşim Hataları
EKG Bulgusu | Olası Elektrot Pozisyonu |
ST-T değişiklikleri | Elektrot ekstremite proksimalinde |
QRS voltaj değişikliği | Elektrot göğüs kafesi sağ tarafında |
D1’de P dalga negatifliği | Kol elektrotlarında yanlışlık |
D1, D2, D3 derivasyonlarda R dalga progresyon kaybı | Sağ bacak elektrodu kola takılırsa |
Ön yüzde patolojik q | V1, V2 elektrotları normalden üstte |
Prekordiyal derivasyonlarda R dalga değişkenlikleri | İlgili derivasyonlarda elektrot yanlış yerleşimi |
- J point elevasyon: Konkav, J benzeri, V2-V5 arası sık saptanan, geniş T dalgaları ile devam eden ST segment elevasyonuna denilir.
- Sol ventrikül hipertrofisi: V1-V3’de derin S dalgaları, inferior ve lateral derivasyonlarda ST depresyonu (Strain patern).
Perikardit: Epikardiyum inflamasyonuna denilir. PR depresyonu %50 hastada görülür, tüm derivasyonlarda ST segment elevasyonu beklenen olur.
Flutter dalgaları: Flutter dalgaları ST elevasyonunu taklit edebilir. İntravenöz AV nodal yavaşlatıcı ilaçlar ile izoelektrik hattaki ST segmenti görünür hale getirilmelidir.
Sol dal bloğu(LBBB): V1-V3 derivasyonlarda derin S dalgaları. D1-AVL derivasyonlarında R-R’ paterni görülür. Sgarbossa kriterleri sol dal varlığı durumunda akut miyokard enfarktüsü için geliştirilmiştir.
Sgarbossa kriterleri
1. D1-AVL,V5-V6 derivasyonlarında 1 mm üzerinde ST segment elevasyonu (5 puan)
2. V1-V3 derivasyonlarında 1 mm üzerinde ST depresyonu (3 puan)
3. V1-V3 derivasyonlarında 5 mm üzerinde ST elevasyonu (2 puan)
Üç puan ve üstü miyokard enfarktüsü tanısı için %90 spesifik. Kriterlerden sadece V1-V3 derivasyonlarında 5 mm üzerinde ST segment elevasyonu karşılanıyor ise LBBB sebepli artmış mortalite varlığı bilinmeli.
- Ventriküler pace: Dal bloğu benzeri görüntü veriri. Pace vurusu çentikleri hastada pace olduğunun göstergesidir.
- Titreyen hasta: Parkinson hastasında tremor nedeniyle ventriküler fibrilasyon görünümü alınabilir. Ateş yüksekliği durumunda hastanın titremesi var ise benzer görünüm saptanır.
Göğüs kafesi ön yüz travması: Sternum fraktürlerinde non-spesifik ST-T değişiklikleri görülür. Serum troponin değeri ve ekokardiyografi ile kardiyak tamponad ve duvar hareket kusuru dışlanmalıdır.
Ve atipik akut koroner sendrom bulgular taşıma potansiyeli olan kadınlar/diyabetik/ileri yaş hastalar için EKG çekme eşiği düşük tutulmalıdır.
Ayrılış
- Dinamik EKG değişikliklerinde elektrot yerleri kontrol edilmeli.
- EKG değişikliği her zaman önemli, nedeni araştırılmalı.
- ST segment elevasyonu ve göğüs ağrısı olan hastaların %50-80’inde akut koroner sendrom saptanmıştır. Ayırıcı tanıda kardiyak dışı nedenler akılda tutulmalıdır.
Sorumluları
– Horan LG, Flowers NC, Johnson JC. Significance of the diagnostic Q wave of myocardial infarction. Circulation. 1971;43:428-436.
– Surawicz B, Knilians TK, eds. Misplacement of leads and electrocardiographic artifacts. Chou’s Electrocardiography in Clinical Practice. 5 th ed. Philadelphia: W.B. Saunders Company; 2001:569-582.
– Wang JJ, Pahlm O, Warren JW, et al. Criteria for ECG detection of acute myocardial ischemia: Sensitivity versus specificity. J Electrocardiol 2018;51:S12-S17.
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa
Merhaba hafif st-t anomalisi nedir kötü bi durum mu var
Merhaba Ezgi hanım, genellikle kötü olarak yorumlanır, ek tetkikler ile nedeni aydınlatmak gerekir. Kardiyoloji polikliniği çözüm üretebilir.
Hafif St-t anormalligi nedir?
Takip gerektiren anormalliğe denir, stres testi gerektirir, koşu bandında koşu gibi.
18 yaşındayım ekg mde sinüs taşikardi,olası sol atriyal genişlemesi ve ,Belli olmayan t dalgası anormalliği yazıyordu?
52 yasindayim Ekg de sinus ritm spesifik olmayan T Nave Anormalligi sinirda EKG cikti yorumlayabilir misiniz?
Klinik yakınma ile desteklenmesi gereken bir soru sizinki. İstirahatte bile olan göğüs ağrısı, nefes darlığı, veya merdiven çıkınca hissedilen baskı tipinde kalp üzerinde ağırlık hissi var ise işte o zaman EKG’niz patolojik kabul edilebilir.
Yine de, bütün bu sayılanlar olmasa bile,
Kardiyoloji polikliniğine gidip koşu testi ve kalp ultrasonu yaptırmanızı öneriyorum.
merhabalar bugün aldığım EKG de TEŞHİS BİLGİSİ hafif ST-T ANORMALLİĞİ ? (I,II) SAĞ AXİS DEVİASYON yazıyor sonuç nedir ?
EKG mükemmel olmayan bir tetkik, bu nedenle klinik ile birlikte değerlendirilmeli.
ST-T anormalliği kalp damar tıkanıklığında, sağ aks deviasyonu ise akciğer sorunlarında görülür.
Sayılar normal aralıkta olsa da ‘left axis deviation’ tanımı birçok klinik bulgunun EKG içinde gizli olduğunu gösteriyor. Bunlar kalp kasında patolojik büyüme, kalp damar tıkanıklığı, obezite gibi.
aciltipuzmanlari@yahoo.com adresimize EKG’nizi gönderirseniz daha kapsamlı bilgiler verebiliriz
Merhaba Annem 69 yaşında ekg sonuçlarını yorumlarmısınız.
Vent rate: 92 bpm
PR Vint 144 ms
QRS dur 100 ms
QT/QTc int 382/431
P/QRS/T axix -30 / -34 /23
RV5/SV1 amp 0,605 / 0,715 mV
RV5+SV1 amp 1.320 mV
1100 Sinus rhythm
7200 Abnormal left axis deviation
3130 ** borderline ECG ***
1959 doğumlu bayan ekg sonucları seker ve, yüksek tansiyon gut hastalıgı mevcut aşağıdaki sonucların anlamını solermısınız.
vent rate 81 bpm
PR int 152 ms
QRS 74 ms
QT/QTc int 370/408 ms
P/QRS/T axis 63/ -15 /38 *
RV5/SV1 amp 1.675/ 0,780 mV
RV5+ SV1 amp 2,455 mV
1100 Sinus rhythm
6220 possible left atrial enlargement
9130 ** borderline ECG **
tesekkurler
Peki bu durum hayati risk taşır mı 30 yaşındayım ve kan değerlerim oldukça düşük 8.8 Bana karmaşık gelen değerleri yorumlayarak merakımı giderdiğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim.
Kansızlık kalpteki patolojinin nedeni olabiliyor. Yine de EKG’deki değişiklikleri kalp kökenli kabul etmeli, hem kardiyoloji hem de hematoloji polikliniklerine başvurmalısınız.
Merhaba HR 76 bpm R-R 784 P-R 267 QRS 119 QT OTC 355/400 P QRS T 47/65/50 RV5/SV1 0.720/0.700 RV5+SV 1420 ne anlama geliyor tehlike içeriyor mu? Çok teşekkürler
Merhaba
HR: 76, normal hızda çalışan bir kalp var karşımızda
R-R 784, kalp hızının yine istenen aralıkta olduğunu vurguluyor
P-R 267, beklenenden fazla, bu duruma 1 derece AV blok denmekte
QRS 119, patolojik bir sonuç daha, sağ veya sol dal bloğu oluştu
QT QTC 355/400, bu aralık için beklenen sonuç
RV5/SV1 0.720/0.700 ve RV5+SV 1420 sayıları ise normalden büyük bir kalbi ifade etmekte
Özetle normal hızda atan, elektrik blokları olan büyük kalpli var karşımızda ancak doğru yorum ancak EKG kaydının görülmesi ile yapılabilir
oğlumun ekgsinde d3 d4 te p negatifliği var .ne demek açıklarmısınız
Supraventriküler iletim bozukluklarında görülür ters p’ler. Genç yaş grubunda (oğlunuz) yapısal kalp kusurları gündemde iken, ileri yaşta iskemik kalp hastalıkları akla gelir. Elektrofizyolojik testler ile oğlunuzun kalp elektrik haritası çıkarılırsa tanıya yaklaşılabilir.
Merhaba . 8 yaşında ki kardeşimin ekg sinde P dalgasından sonra çok fazlasıyla dalgalanma var d2 ye bakıldığında daha sonra gelen QRS normal lakin devamında T komplenksinden sonra p dalgası izlenmiyor . tekrar iki diş görünümü ve ardın dan QRS dalgası geliyor . Pediatrik Eko roporunda ise Mitral kapakta prolapsus izlendi My minimal diyor biraz açıklarsanız çok sevinirim .
Anlattığınız tablo iyi huylu bulgu izlenimi veriyor. Tekrarlayan EKO’lar ile izlem kardeşiniz için yeterli olacak.
ST deprasyonu nedir?
EKG’de herhangi bir derivasyonda 1 mm’nin üstünde horizontal ST segmentinin çökmesine denilir. Kalpte bir şeylerin yolunda gitmediğinin görselliğidir. Hemen değil ama erken bir zaman dilimi içinde doktora başvurulması gerekliliğinin göstergesidir.