Ketamin
- Sedatif indüksiyoncu, evet efendim, ikisini de karşılayan değerli elemanlardan biridir Ketamin.
- O kafa içi basıncı yok mu, işte o basınç, IV ilaçların en çok zarar vermesinden korkulandır travmatik resüsitasyon çabasında.
- Kanayan beyin dokusu kanın bozulmuş otoregülasyonu sebebiyle iyiden iyiye zarar verir zihnin kendi dokusuna, dengeleyici mekanizmalar alt üst olduğunda kafa içi basıncının artışı, arrest hastaya yaklaşım bilgilerini çağırır kurtarıcısına.
- Ketaminin kafa içi basınç korkusu nasıl gelişmiştir, geçmişin kapısını aralayalım ve süzülen ince ışığa göz atalım.
- Sene 1971, Gardner ve şebekesi 2 mg/kg ketamini ortopedik cerrahi hastalarında kullanıyor ve kafanın iç basıncı 18 mmHg artıyor. Beyin cerrahisinin bel fıtığı ameliyatları diğer yılın yayınlanan yayını olmakta, ketamin 1.1 mg/kg dozunda indüksiyonda kullanılmakta. Bu hastalarda ise kafa basıncı 12 mm Hg artıyor. Gel zaman git zaman bu bilgi tamamen kabul görüyor, özetleniyor. Ketamin kafa içi basıncı arttırır, aman kullanmayın riskli gruplarda deniliyor.
- 2003 yılına kadar Yüzüklerin Efendisi’ndeki ejderha hazine kulesindeki uykusunda bekliyor, ta ki Frodo’nun çalışmasına kadar, bir anda derin uykusundan uyanıyor. Randomize kontrollü çalışmalar şöyle diyor. Ketamin+midazolamın/sufentanil+midazolam kıyasfark çalışmasında kafanın iç basıncında fark saptanmıyor.
- Aynı şekilde propofolla sedatize edilen ve ketamin ile indüksiyona alınan hastalarda da kafatasının iç basıncı sabit kalıyor. Diğer bir gerçek ise olumlu yönde aydınlanıyor, hızlı ardışık indüksiyonun hipotansif etkisi ketaminin potansiyel tansiyon yükseltici yönlendirmesiyle nötralize oluyor, beyin parankiminin kanlanmasını sağlayarak gri hücrelerin zarar görmesini önlüyor.
- Sonuç olarak, ketamin+benzo kafa içi basıncı yükseltmez, ketaminin sedo/indüksiyondaki varlığı beyin parankim kanlanmasını dengeler.
Barometre
PMID: 15891344
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa