Yüzme havuzundan Coronavirus bulaşır mı?
Yüzyıllardır su kaynaklarının fekal yolla hastalık bulaştırma potasiyelleri nedeniyle insan sağlığı için bir risk oluşturduğu kabul edilmiştir: Su, patojen yayılması için bir araç olabilir, salgınlar veya sporadik enfeksiyon vakaları için ortam oluşturabilir. İnsanda hastalık yapan virüsler genellikle sulu ortamlarda tespit edilmiştir(1)
Su ile bulaşan en önemli enterik virüsler aileleri Caliciviridae (Norovirüs), Picornaviridae (Enterovirus ve Hepatit A virüsü) ve Adenoviridae (Adenovirüs)dür. Bu virüsler genellikle enfekte olmuş insanların dışkısında (ve bazen idrarla) yüksek miktarda bulaşır. Ayrıca atık su, deniz suyu, tatlı sular, yeraltı suyu ve içme suyu ve içme ve eğlence suyu gibi hemen hemen tüm sularda tespit edilmiştir(1). Bununla birlikte COVID-19’un fekal-oral yoldan bulaştığı henüz kanıtlanmamıştır ve su ortamlarında SARS-CoV-2’nin ortaya çıktığı kanıtlanmamıştır.
Dünya sağlık örgütünün yüzme havuzu önerisi; uygun klorlu ve bakımlı bir havuzda yüzmek güvenlidir. Ancak, kalabalık yüzme havuzları da dahil olmak üzere tüm kalabalık alanlardan uzak durmanız tavsiye edilir. Yüzme alanında bile hapşıran veya öksüren insanlardan 1 metre uzakta durmak tavsiye edilir( 2).
Coronavirüslerin çevrede düşük bir stabiliteye sahip olduğu ve klor gibi oksidanlara karşı çok hassasdır. Coronavirus, su içinde bulaştığı bilinen zarfsız insan enterik virüslerine göre suda önemli ölçüde daha hızlı etkisiz hale gelmektedir. Sıcaklık, viral hayatta kalmayı etkileyen önemli bir faktördür bulaşıcı virüs titresi, 23-25 ° C’de 4°C’den daha hızlı düşer. SARS Coronavirus atık suda tespit edildi, ancak bunların bulaşıcı özelliği tespit edilemedi.(1).
Yüzme havuzundan göz yoluyla virüs bulaşır mı:
Yüzme havuzu faaliyeti sonrası Keratokonjonktivit gelişen bir vaka yayınlanmışdır(3). Etkilenen gözün konjonktival bir sürüntüsü SAR-CoV-2 virüsü için pozitifti. Bu vaka, göz hekimlerinin, acil hekimler ve aile hekimleri de dahil olmak üzere birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarının, akut konjonktivit ile yakın zamanda seyahat eden herhangi bir hastalar için COVID-19’u dikkate almasının önemini vurgulamaktadır(3).
Referanslar
- La Rosa, G., Bonadonna, L., Lucentini, L., Kenmoe, S., & Suffredini, E. (2020). Coronavirus in water environments: Occurrence, persistence and concentration methods-A scoping review. Water Research, 115899.
- https://www.who.int/southeastasia/outbreaks-and-emergencies/novel-coronavirus-2019/fact-or-fiction
- Cheema, M., Aghazadeh, H., Nazarali, S., Ting, A., Hodges, J., McFarlane, A., … & Solarte, C. (2020). Keratoconjunctivitis as the initial medical presentation of the novel coronavirus disease 2019 (COVID-19): A case report. Canadian Journal of Ophthalmology.