‘Mükemmel suç yoktur’
Kaçak
Örgüler
Suçun işlendiği alan sessiz kanıtlarını anlaşılmayan diliyle anlatır. Duymak için kulaktan fazlası gerekir. Görme, koklama, dokunma, hissetme, analiz, sentez. Yerde yatış pozisyonu, giysiler, saç, deri, pencere, kapı ve daha sayılamayacak kanıt depoları. Olay yeri incelemesi ile konumuza başlıyoruz ortaklar.
- Gerçekten ölü mü: Çeşitli ilaçlar koma tablosu oluşturabilir. Hasta yakınlarının öldü ifadesi sizi yanıltmasın. İlaç kutuları, hafif nabız tınıları, kapnograf sayıları yaşam kanıtlarınız olur.
- Neden peki: Boş kovan (giriş çıkış delikleri aranmalı), ip izi (ası), elbiselerin gizlediği açık yaralar (saklı açıklamalar), yaygın ekimoz (metabolik nedenler), tırnak aralarında kan ve deri (dövüş kulübü) sana yol gösterebilir .
- Giysiler: Giysinin yıpranma şekli, nasıl mı, al sana örnek kaptan. Buruşuk bir yaka mağdurun olay yerinden sürüklendiğinin göstergesi olur, kanıtlar başka yerde kalır.
- Kan lekeleri: Vücut bütünlüğü korunmuş, darp bulgusu yok. Ölüm nedeni kanama değil, peki elbisedeki bu kan lekesi de neyin nesi. İşte suçluya ait bir kanıt daha.
- Gözden kaçanlar: Beşi bir yerdeler boynunda mı. Suç soygun amaçlı mı işlendi. Bileklerdeki çizikler, yüzük parmağındaki sıyrıklar değerli eşyaların olay sonrası çalınmasını anlatır.
- Suç saati: Erken dönemde korneada kuruma, örümcek ağı bulgusu (>2. saat), orta dönemde vücutta soğuma (>4. saat) geç dönemde ise venöz göllenme sonucu bası altında kalmayan bölgelerde mavi-siyah lekeler (>8. saat) aranır, bulunur.
- Meslek: Elin görüntüsü meslek hakkında bilgi verebilir. İşçi (sert doku), asker (barut lekesi), müzisyen (parmak uçlarında nasırlaşma), boyacı (çeşitli yaşlarda boyalar), marangoz (eksik parmaklar) gibi.
Evdeki Ses
Her şey kanıt mı, yoksa ne. Bulguların zihin kancaları bizi kayboluşlardan kurtarabilir. Açık ve düz olan bir şey var. Doğru, bilgili gözler tüm körleşmelere rağmen aradığını bulur.
Büyüteç
Houck MM, McAndrew WP, Porter M, Davies B. A Review of Forensic Science Management Literature. Forensic Sci Rev 2015;27:53-68.
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa