Paramedik Olmak
‘İki tavşanın peşinden koşan hiçbirini yakalayamaz’
Kızılderili Atasözü
Bilginize
Hastane öncesi tıp ileri derecede zor olabilir. Hayat ile ölüm, alandan toplanmış minicik bilgilere bağlıdır. Şanslıyız ki tıp hızla ilerlemekte. Ancak hastane öncesi tıbbi hizmet bu gelişimden nasibini tam olarak alamadı. Neden böyle oldu.
Hastane öncesi tıbbi hizmet ALANda yapılır. Hastalardaki hayatı tehdit edici havayolu obstrüksiyonu, kardiyak arrest ve travmatik hemorajiye yaklaşım bu ALAN denilen kısıtlı ve dar mekanda az miktarda tıbbi teçhizat ile yapılmaktadır.
Tıp doktoru eğitim hayatı boyunca hastane içinde çalışma konusunda bilgilendirilir.Elinin altında ultrason, tomografi, laboratuvar olmayan klinisyen sudan çıkmış balık gibi hoplar. Bu noktada tartışılması gereken konu doktorun mu tıbbi hizmet verdiği yoksa teknik cihazların mı olduğudur. İleride öyle cihazlar çıkacak ki doktorun yorumuna bile ihtiyaç duyulmayacak. Teknik bağımlı çalışmaktayız ve bu sorun giderek artmakta. Ancak unuttuğumuz nokta cihazların her zaman bize ışık tutmadığı. Teknoloji hata barındırır ve doktoru zaman zaman yanıltır. Nasıl iyi bir pilot uçuşta sorun olduğunda kendini gösterir ise doktor da yanlışı doğru yorumladığında sivrilecektir.
Google’a paramedik nedir diye sorduğumuzda aldığımız yanıt ‘Hastane öncesi acil bakımın bir parçası olan Paramedikler, genellikle kritik durumdaki hasta ya da yaralıya ilk müdahale eden profesyonel kişilerdir’ şeklindedir. Doktor nedir sorusunun yanıtı ise ‘İnsanların sağlığını koruma, meydana gelmiş hastalıkların ve sakatlıkların tedavi edilmesi, sağlık durumunun geliştirilmesi gibi alanlarda çalışan, araştırmalar yapan kişidir’ cümleleri karşımıza çıkar. Doktor ve paramedik tanımları iç içe geçse de paramediğin ALANdaki kritik yaralıya ilk müdahale eden kişi olduğu Google açıklaması içinde vurgulu paylaşılmıştır.
Dostlarım ilk müdahaleyi, transportu, hastanede hastayı vital stabilize etmeyi, ameliyatı, derlemeyi, yoğun bakım ve servis takibini tek bir tıbbi iş kolu yapamaz ve yapmamalıdır. Paramedik arkadaşlarımızla omuz omuza ve iş paylaşımlı çalışırsak bu tıp denilen zor hareket eden fili daha rahat yürütebiliriz.
Dr Çağdaş Can, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, Elazığ
Editör: Dr Aydın Sarıhan, Başakşehir Devlet Hastanesi, Acil Tıp, İstanbul
Bir Paramedik olarak , Acil Tıbbın bir bütünüyle hastane öncesi alandan , hastanenın dal branşına yatana kadar veya ayaktan şifa ile taburculuğuna kadar olan süreçte bir bütünüyle ekip çalışması ve koordinasyonu olduğunu başarının ve başarısızlığın hepimize ait olduğun bilincinde olarak sizin gibi değerli klinisyenlerimizin bizleri onure etmesi daha fazla güç katıyor. Saygılar.
Yeni atanmış bir paramediğim.Bizleri yoldaşınız olarak görmek çok güzel.Teşekkür ederim.Hastane öncesi acil bakım paylaşımlarını daha da çoğaltmanız dileğimle…Saygılar
Hi, I check your blog regularly. Your story-telling style is
witty, keep up the good work!