Kounis sendromu
Böcek, arı sokmaları, ilaçlar, çeşitli çevresel maruziyetler, zehirlenmeler, lateks alerjisi ve birçok alerjik durum sonrası gelişen hipersensitivite reaksiyonlarının sorumlu olduğu akut koroner sendromlara Kounis sendromu denmektedir. Bu nedenle anaflaktik reaksiyonlar sonucu göğüs ağrısı ve senkop hikayesi olanlardan mutlaka EKG ve kardiyak enzim takibine alınmalıdır(1,2).
Kounis sendromu yine hipersensivite ve allerjik reaksiyonlar sonrası gelişebilen mortalite ve morbiditeden en öne gelen nedenidir. Kounis sendromu bu hastalarda bulantı, kusma, terleme gibi klasik semptomların yanında bazen farklı klinik şekilde de kendini gösterebilir. Bu nedenle hastaların %4-6’sı doğru teşhis konulamadan acil servislerden taburcu edilebilmektedir(3).
Kaynaklar
- Memon S, Chhabra L, Masrur S, Parker MW. Allergic acute coronary syndrome (Kounis syndrome). Proceedings (Baylor University Medical Center). 2015;28(3):358-362.
- Kounis NG. Kounis syndrome (allergic angina and allergic myocardial infarction): a natural paradigm? Int J Cardiol 2006; 110: 7-14.
- Collinson PO, Premachandram S, Hashemi K. Prospective audit of incidence of prognostically important myocardial damage in patients discharged from emergency department. BMJ 2000; 320: 1702-5.