- Gastrointestinal hadiseler ilkbahar, solunum yolu patolojileri sonbaharda başlangıç yaparken ne olmuştu da her şey birbirine karışmıştı.
- Böylece COVID-19 baş ağrısından perforasyona Tıpunk‘ın konusu oldu.
O zaman olası komplikasyonlardan kaçınmak için algı kapıları sistematik olarak kullanılmalı.
- Cerrahi gerektirecek bir akut batın daha çıkıyor bu yazıda karşımıza.
- Elli üç yaş erkek, hipertansiyonu var, nefes darlığı içinde, PCR (+), akciğerdeki buzlu cam çoktan olmuş kaldırım taşı, CRP 104, hastaya oksijen/antiretro/sıtma/düşük molekül ağırlıklı heparin/pulmoner kinolon başlandı, genel durumu bozulunca yoğun bakıma alındı, oksijeni CPAP’a evrildi, antibiyotiği piperasilin-tazobaktam şeklinde değiştirildi ve pozitif inotrop infüzyon açıldı.
- Demem o ki işler daha da kötüye gidecek gibi gözüküyor.
- Ancak beklenildiği gibi olmadı ve 7. gün enfeksiyon servisine nakli yapılan hastanın karın ağrısı başladı, diyare, distansiyon, fizik muayenede peritonit gibi.
- Akciğer grafisi ve tomografi batın içi serbest havayı destekler nitelikte olunca ameliyathane hazırlandı. Bu arada hastanın pulmoner embolisi de vardı, COVIDle ilişkili hemen hemen her tip komplikasyon olguda birikmişti.
- Laparotomi ve gerçekler gün yüzüne çıktı, çekumun anterolateral duvarında perforasyon.
- Anastomoz dren derken hasta ameliyattan sağ salim çıktı. Patoloji raporuna transmural granülositik enflamasyon yazıldı.
- Post-op titreme, ateş, WBC/CRP artışı olan hastaya meropenem ve anidulafungin tedavisi verildi. Sonra mı, sonra her şey iyi oldu ve hasta taburcu edildi.
- Mekanik obstrüksiyonu bulunmayan hastamız neden perfore olmuştur, aklımıza birkaç mekanizma geliyor. COVID-19’un gastrointestinal hücre sitoplazmasındaki replikasyon hareketi/böylece sitotoksik etki gündemde, diğeri ise virüsün otonomik denervasyon aktivitesi ile bir çeşit ileus yapması.
- Klinik şüphe, erken tanı ve hızlı müdahale COVID-19 için.
C19
https://doi.org/10.1007/s00384-020-03627-6
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa