T dalgası Morfolojisi
T dalagası, normalde ventrikül repolarizasyonu gösterir. Aslında T dalgası negatif bir dalga olmasına rağmen repolarizasyon nedeniyle yönü değiştiği için pozitif bir dalga olarak görünür. T dalgası iki büyük kareden büyük ise anormal olma olasılığı yüksektir.
T dalgasının genel özellikleri
- Genelde sol derivasyonlarda I,II, V3-6 da pozitif T dalgası beklenirken aVR de negatiftir. V1, III, aVL ve aVF de değişken olabilir.
- T negatifliği / T sivriliği (hiperakut T dalgası)/ Bifazik T dalgası takip edilmelidir. T negatifliği yaşlılarda dikkate alınmalı. T negatif olmasada izoelektrik hatta yakın ise ve göğüs ağrısı varsa MI’yı akla gelmeli.
- T sivriliği: Erişkinlerde 10 kk = 2 Büyük Kare ve üstü T sivriliği patolojiktir. Anjina sonrası ilk 30 dk da başvuran hastada ki T sivriliği değerlidir.
- İskeminin ilk bulgularından birisi de ST segment düzleşmesi ve T dalgası sivriliğidir.
- T sivriliği ile gelen, genç olmayan-ince uzun vücut yapısı olmayan, hiperkalemisi olmayan, kardiyak hastalık şüphesi olan her hastada mutlaka seri EKG ve Troponin takibi yapılmalıdır.
- İskemi sırasında negatif olan T dalgaları iskemi düzelince pozitifleşir. İskemik T dalgası değişikliklerine sıklıkla ST segment değişiklikleri de eşlik eder.
T dalgası negatifliği nedenleri:
- İskemi: Hipertansiyon ve sol ventrikül hipertrofisi olan hastalarda lateralda (V5-V6)
- Hiperventilasyon
- İyi eğitimli sporcularda (atlet kalbi) (V1-V2-V3)
- Kardiyomiyopatilerde
- Taşikardi atağı sonrasında
- Kalp pili ile uyarılma sonrasında oluşur.
T dalgası Değişiklikleri
Hiperakut T dalgası
Koroner damarlarda meydana gelen tıkanmadan sonra EKG’de ST segmentinin yükselmesi beklenir. Bununla birlikte, EKG’deki en erken bulgu ise T dalgasındaki şekli ve boyutuna görülen değişikliktir. T dalgası genliği artar ve sivrilir ki bu görünüme hiperakut T dalgası denir. Hiperakut T dalgası ST eleve AKS lerin ilk 30 dakikası içinde görülür bu yüzden her zaman saptanamaz.
De Winter T dalgası
T Dalgası Alternansı
- RR aralığında belirgin degişiklik yokken aynı derivasyonda T dalgasının amplitüd veya polaritesinde (pozitif iken negatif T dalgasına dönüsmesi) değişiklik olmasına T dalga alternansı denir.
- T dalgası alternansının kabul edilebilmesi için aynı derivasyonda en az 2 farklı T dalga konfigürasyonunun görülmesi gereklidir.
8 ve 13 yaşına 2 oğlumda t dalgası negatif çıktı ama herhangi bir şikayetleri yok acaba neden kaynaklanır
Merhaba, şikayetsiz bile olsa EKG bulgusu ileri inceleme gerektirir. Çocuk kardiyolojisine gitmeniz faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.