İğne Ucu Belirleyici Nasıl Kullanılır?
Vücuda saplanan yabancı cisimlerin lokalizasyonu çok önemlidir. İyi lokalize edilemeyen cisimleri çıkarılması ek görüntüleme olanakları olmadığı zaman gereksiz zaman kaybına ve yara yerinin gereğinden fazla büyümesine yol açabilir.
[youtube youtubeurl=”2sq-fd-1wfU” ][/youtube]
Radyoopak yabancı cisimler radyoopak iğneler yardımı ile yerleri belirlenip acil serviste kolayca çıkarılabilir. Eğer yabancı cisim manyetik özellikte ise güçlendirilmiş mıknatıslar yardımı ile bu işlem daha kolay gerçekleştirilebilinir(1). Yabancı cismin giriş deliği ve tahmini yerini belirlemek için 3 adet belirleyici materyale ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer yumuşak dokuda ki yabancı cisim iğne benzeri bir madde ise kendisi referans olarak alınıp başka iki belirleyici materyal ile lokalizasyon sağlanabilir. Daha sonra 2 yönlü direk grafi çekilerek lokalizasyon yapılır.
Kullanılacak iğneler için lokal anestezi verilen iğne uçları kullanılabilir Lokal anestezi yapılan yerde bırakılarak hastanın daha az ağrı duyması sağlanır. Yine lokalizasyon için kullanılan iğnelerin boyutları farkı olursa lokalizasyon daha kolay olur. İğneler birbirlerine 90’lik açıyla yerleştirilmelidir.
İnsizyon: yabancı cisme en yakın iğne hattı boyunca veya iğnelerin arasından yapılabilir. Tendon veya diğer yapılar yabancı cisme ulaşmayı engelleyebilir insizyon yapılırken bu gibi yapılara dikkat edilmelidir.
Uz. Dr. Aydın SARIHAN , Medipol Üniversite Hastanesi, İstanbul
Yayın tarihi; 23/08/2013
- Revizyon; 01/05/2018
Referanslar:
- Sarihan, Aydin. “Soft tissue foreign body removal with magnet in ED settings.” The American journal of emergency medicine 32.8 (2014): 952-e3.
- Elsayed, Hany H., et al. “A magnet built on bronchoscopic suction for extraction of tracheobronchial headscarf pins: a novel technique and review of a tertiary centre experience.” Interactive cardiovascular and thoracic surgery 22.5 (2016): 531-536.
- Møller, Sidsel, and Per Rasmussen. “Fjernelse af metalfremmedlegeme med magnet.” Ugeskr Læger 177 (2015): V12140658.
- Bolatkale, Mustafa, et al. “The removal of shrapnel from deep tissue with a magnet: a novel approach.” The American Journal of Emergency Medicine 35.1 (2017): 194-e5.
elinize saglik lakin hocam olta iğnelerinde bu işler nasil olur farklibir boyutu varmidir
Olta iğnesi içerde kırılarak kaldıysa ve yönü belirlenemiyorsa işe yarayabilir.