Hiperkalsemi
- Akut koroner dışı anormal EKG örnekleri düşünüldüğünden çoktur ve kendini unuttururken karşımıza çıkabilir.
- Örneğin potasyum, birden çok elektro değişikliğiyle seyreder.
- Ama iş kalsiyuma geldiğinde olay bir miktar şaşırtma karakteri kazanır.
- Erken repolarizasyon mesela veya perikardit, anevrizma, diseksiyon, pulmoner emboli cabası, yelpaze sürekli artmakta EKG değişmektedir.
- Aynı yaşadığımız hayat gibi.
- Şimdi karşımızda kalsiyum var, hiperkalsemi başlığı altında.
- Kalsiyum her yerde.
- Bu hastada paraneoplastik etyoloji ilişkili hiperkalsemi görüldü, dehidratasyon ve immobilizasyon diğer ek faktörler.
- Kemiklerin içinde, dokularda birikmekte, nekrozu sever kalsiyum, yemez içmez gider birikir. Kalsiyumla iyi anlaşmak gerekir, kötü etkileri karanlık orman vadilerinde görülebilir.
- Genel semptomlar yapar mesela, yorulmak gibi. Halsizlik, bulantı, kusma, baş dönmesi. Görülen köy kılavuz istemiyor, şöyle demek gerekiyor, her şeye ve hiçbir şeye benziyor vücuttaki etkileri.
- Bu hastanın birçok hastalığı ve kanseri var. Kemoterapi alıyor, akut koroner öyküsü yok ama, EKG’si kitaplardaki normallik tanımına uyuyor, bu yazıya kadar uyuyordu diyebiliriz.
- Göğüs ağrısı başladı, göğüs kafesinin sağ tarafı ağrıyor, bu ağrı sağ kola yansıyor, atipik bir atmosfer yaratıyor, serum kalsiyumu 19.6 mg/dL saptanıyor, paratiroid hormon ilişkili peptid ise 135 pg/mL ölçülüyor.
- Özetle, kalsiyum mekanizmasında ciddi sorunlar var.
- Troponin değeri normal iken EKG’de V3-V6, D1, D2, D3, (QT aralığı 400 msn/bu değerin altındaki sayılar hiperkalsemide mortalite belirteci) ve aVF’de ST elevasyonu mevcut. Atipik göğüs ağrısı, normal troponin, hiperkalsemi, akciğer görüntülemesinde metastatik lezyon ve ilişkisiz derivasyonlarda akut koroner sendrom bulguları.
- Bu olay giderek çetrefilleşiyor.
- Garip bir biçimde ek kardiyak inceleme yapılmadan (atipik göğüs ağrısı, normal troponin, resiproksuz EKG bulguları yeterli olmamalı, EKO ile duvar hareket kusuru/D-Shape bulgusu, perikardiyal efüzyon dışlanmalı) hastaya hiperkalsemi tedavisi başlanıyor (IV sıvı, kalsitonin…).
- Kalsiyum düştükçe ST elevasyonu da normale dönüyor. Hiperkalsemi QT aralığını kısaltır, T’ler QRS içine yaklaşır, böylece yalancı ST segment elevasyonu görülebilir. Bu durum ventriküler fibrilasyon için risk oluşturmaktadır. Semptomatik ve serum kalsiyum > 12mg/dL olan hastalarda ivedilikle tedavi başlanmalı.
- Hiperkalsemi kendi içindeki çelişkileriyle varlığını sürdüyor, unutmamak gerek.
Ca
https://doi.org/10.1155/2020/4159526
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa