‘Yaralının kaderi ilk tedaviyi yapanın elindedir’
Nicholas Senn, MD
Özet
- Darren Aronofsky ‘The Foundation’ adlı filminde ‘Ölümün bir hastalık olduğunu ve her hastalığın olduğu gibi ölümün de çözümünün bulunabilineceğini’ söylüyor. Keşke demek istiyor ve www.aciltıp.com olarak daha fazla çalışma yapmak için her zaman bir alanın boş olduğunu biliyoruz. İnsanlar doğa gibi yaratmak ve üretmenin bir parçası da olsa seçtikleri davranış biçimi öldürme hedefli olabiliyor, terörist saldırıda olduğu gibi.
- 1993 Dünya Ticaret Merkezi bombalanması 26 Şubat 1993 tarihinde gerçekleşti. Teröristler tarafından 606 kilogramlık hidrojen nitrat bombası patlatıldı. Altı ölü ve binlerce yaralanma ile sonuçlandı. Teröristlerin ekip lideri Ramzi Yousef. Kendisi 1997 yılında yakalanmıştır.
Ramzi Yousef ve Arkadaşları
Giriş
Petrol dünyayı yönetir. Petrolü yöneten de dünyayı yönetir. İran-Irak savaşının 1988’de sona ermesinin ardından Saddam, Kuveyt’in kendisine ait olan petrolü çaldığını düşünüyordu. Bu durumu öne sürerek İran’a olan 80 milyar dolarlık ABD borcunun silinmesini talep etti. Teklifi geri çevrilince Irak, Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal etti. Şekilde Kuveyt’i işgal eden Saddam ve mutluluğu görülmekte.
- Hedef dünyadaki en kaliteli petroldü. Saddam uluslararası çağrılara rağmen saldırgan tutumunu sürdürdü. Yaptıkları ile yetinmeyerek 28 Ağustos 1990’da Kuveyt’i Irak’ın 19. ili olarak ilan etti.
- Bu nedenle Saddam’a dur deme amaçlı 6 Ağustos’ta uluslararası düzeyde Irak ile ticaret yasağı kararı alındı. Kuveyt’in işgalinden sonra Saddam gözünü Suudi Arabistan’a dikti. Buranın ele geçirilmesi dünya petrol rezervinin %50’sinin kontrol altına alınması anlamına geliyordu. Bu nedenle ABD ile NATO Saddam’a karşı Suudi Arabistan’a asker sevk etti. Mısır ve öteki bazı Arap ülkeleri de Irak karşıtı koalisyona katıldı ve bölgeye destek göndererek askeri güce katkıda bulundu. Dokuz yüz bin asker (697 bini ABD’ye ait) bölgedeki Saddam karşıtı askeri gücü oluşturdu. İleri teknoloji donanmış Amerikan ordusu Irak’ı yenerken zorlanmadı.
Amerika’nın Savaş Sonrası Kazançları:
- Vietnam sendromu atlatıldı (Biz yenilmeyiz, yenilsek de sadece Vietnam’a yeniliriz, Japonya’yı da ancak atom bombası ile yeneriz).
- Savaşın maliyetini diğer (Almanya, Japonya, Umman, Arap Emirlikleri) ülkelere yükledi.
- Uzun süre bölgenin petrolünden ABD bedava yararlandı.
- Demode olan silahlarını savaş yolu ile elinden çıkardı.
- Yeni silahları deneysel olarak kullandı.
- Uluslararası petrol fiyatlarını denetlemeye başladı.
- Irak’ı zayıflatarak İsrail için tehlike oluşturmasını önledi.
Dr Çağdaş Can, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, Elazığ