Naftalin ve Paradiklorobenzen ile Zehirlenme
Naftalin, evlerde güve kovucu ve koku giderici olarak kullanılır. Naftalin buharı göz ve buruna irritandır.
Akut zehirleyici etkisi düşüktür. Ağızdan alındığında bulantı, kusma, yüksek dozda karaciğer yıkımı gözlenir.
Naftalin, glukoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikliği olanlarda hemoliz ve sarılık yapar.
Sigara ile naftalin maruziyeti
Sigara başına tahmini 0.3 ila 4 mikrogram naftalin inhalasyonuna neden olur. Günde ortalama bir sigara içen kişi, günde 6-80 mikrogram naftalin solur.
Naftalin zehirlenmesi tedavi
Ağız yoluyla 5 g (çocuklarda 100 mg/kg)’dan çok alındığında sindirim sisteminden arındırma (kusturma, mide yıkaması ve aktif kömür) önerilir. Konvülsiyon varsa tedavi edilir.
Solunum yoluyla alınmalarda oksijen ile destekleyici tedavi uygulanır. Alınmayı izleyen 2 saat boyunca süt ve yağlı besinler verilmez.
Naftalin zehirlenmesinde Hemoliz gelişen olgularda kan transfüzyonu, idrarın alkalileştirilmesi ve kortikosteroidler yararlı olabilir.
Paradiklorobenzen Zehirlenmesi
Naftalin tehlike olarak kabul edildikten sonra paradiklorobenzen (1,4-diklorobenzen) sentetik olarak üretilmiştir. gibi daha güvenli alternatifler geliştirilmiştir , ancak daha sonra paradiklorobenzen potansiyel bir nörotoksin olduğu anlaşılmıştır.
Paradiklorobenzen, evlerde koku giderici (ernet) olarak kullanılmaktadır. 5 gramın üzerinde ya da bir tabletten fazla alınması halinde zehirleyici yapar.
Paradiklorobenzen zehirlenmesinde oral alımlarda bulantı, kusma görülür. Buharları göz ve burunda irritan etkiye yol açar. Çok yüksek dozlarda santral sinir sistemi depresyonuna rastlanır. Dispne, alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Deriye temasta yanma hissi oluşturur, ancak irritan özelliği azdır. Aşırı hassasiyet sonucunda purpura ve hiperpigmentasyon görülebilir. Kronik etkilenimde ise hepatik hasar söz konusudur.
Şiddetli vakalarda siroza yol açabilir. Ataksi, disartri, periferal nöropati, ve glomerülonefrit kronik etkilenim sonucu görülen diğer bulgulardır.
Kaynaklar
- Micromedex (R) Healthcare Series, Toxicology (Poisindex & Identidex System), Vol.128,6/2006, U.S. & Canada
- Weintraub E, Gandhi D, Robinson C. Medical complication due to mothball abuse. South Med. J, 2000; 93 (4): 427-9
- Lambert H,Manel J,Gabrian I, Poisoning by household products. Rev. Prat. 2000; 50 (4): 367-71