Döküntüye neden olan hastalıklar nelerdir?
Genellikle ellerde ve kollarda bulunur, yanıklara benzeyebilir, cilt kırmızı, pullu veya ıslak kaşıntılı dır.
Zona hastalığı (Herpes zooster)
Omurga ve gövde etrafında saran sinir dermatom sınırını geçmeyen döküntülü kırmızı deriden kabarık lekeler vardır içerisi sıvı kabarcıklar olabilir, çok kaşıntılı dır. Yüz ve kulaklarda çıkabilir.
Su çiçeği (Varisella zooster)
Çocuklarda en sık 5-10 yaşlarında görülür. Vücudun her tarafında içi sıvı dolu kabarık kaşıntılı lezyonlar yapar. enfeksiyon sinir hücrelerinde gizli kalarak yetişkinlerde zona hastalığı olarak ortaya çıkabilir.
El, Ayak ve Ağız Hastalığı (Coxsackie virus döküntüsü)
Coxsackie A virüs ve enterovirus 71 virusunun sebep olduğu bebek ve 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen el,ayak ve ağızda kırmızı kabarık ağrılı döküntülü lezyonlardır.
Kawasaki Hastalığı
Mukokutanöz lenf nodu sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığı, vücudun her yerindeki kan damarlarını etkileyen bir hastalıktır. Genellikle 5 yaşın altındaki çocukları etkiler, kırmızı, şişmiş dil (çilek dili) kırmızı göz lezyonları oluşturur.
Beşinci Hastalık (Eritema infeksiyosum)
Parvovirüs B19 virusu sebep olduğu çocukluk çağı hastalığıdır.. Baş ağrısı, yorgunluk, düşük ateş, boğaz ağrısı ve bulantı olur. Kızarık döküntüler, önce yanaklarda ortaya çıkar(tokatlanmış yanak sendromu), sonra kollar, bacaklar ve gövde de oluşur. Enfekte bireylerin çoğu bulgu vermez
Kızıl
Kızıl özellikle 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen streptokoksikik boğaz enfeksiyonunda görülür. Dilin çilek gibi kızarması ve dilin üstünde beyazlık oluşur. Vücudun diğer yerlerinde yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşur.
Enfeksiyöz mononükleoz
Ateş, boğaz ağrısı, yaygın lenfadenitle seyreden enfeksiyöz mononükleoz hastalığına neden olur. Ancak ampisilin veya amoksisilin ile tedavi sonrası ortaya belirtiler ortaya çıkabilir.
Döküntülü mantar enfeksiyonları
Mantar enfeksiyonları tutulan bölgelere özgü renk ve şekilde döküntülü lezyonlara sebep olmaktadır. Lezyonları kırmızımsı, kaşıntılı, pul pul döküntüler, kaşıntılı şişme, soyulma ve derinin çatlaması şeklinde olabilir.
Döküntülü bakteriyel enfeksiyonlar
Kızamık (Rubeola)
Kızamık, rubeola virüsü ile meydana gelen, bulaşıcı bir çocukluk hastalığıdır. Döküntüleri yüzden başlayıp vücuda yayılır, kırmızı renktedir, ağız içinde beyaz ( koplik) lekeleri görülür.
Pediküloz (Uyuz)
Uyuzdan sorumlu olan sarcoptes scabiestir. Bu akar deride gelişir. Burada tüneller yapar ve ardında yumurta ve dışkısını bırakır. Döküntüler beyaz, kırmızı küçük kabarcıklar ya da pullu olabilir. Lezyonları atopik dermatitteki lezyonlardan ayırmak güç olabilir.
Ekzema
Döküntülerde kaşıntı, yanma hissi, sıcaklık hisi vardır, cilt kuru,pullu ve kalınlaştırılmıştır.
Lyme hastalığı
Kenelerin ısırması ile insana geçen Borrelia burgdorferi adlı ve benzer bakterinin yol açtığı bir hastalıktır. Lezyon merkezi kırmızı nokta şeklinde kenarında kızarık halka ile çevrelenmiş dir. Dokunmakla sıcak olabilir, ağrısız ve kaşıntısız dır.