Acilde Ücretsiz Sağlık Hizmeti Yaşam Hakkıdır. (Yargıtay)
Yargıtay 15. Ceza Dairesi, kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, taraf devlete yaşamı korumak görevi verdiğine işaret edilerek, bu görevin, sağlık konusunda tedbir almayı da içerdiği belirtildi.
Erzurum’da oğlu elektrik akımına kapılan bir baba, sosyal güvencesi bulunmadığı ve maddi durumu yetersiz olduğu için arkadaşının yeşil kartıyla çocuğunu devlet hastanesi acil servisine götürdü.
Başkasının kartını kullandığı anlaşılan baba hakkında dolandırıcılık suçundan dava açıldı. Yargıtayın daha önce bu suçtan ceza verilenlere ilişkin bozma kararlarının ardından yerel mahkemeler bu tür davalarda beraat vermeye başladı.
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi de söz konusu baba hakkında da beraat kararı verdi. Bu kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 15. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını onadı, gerekçeli kararda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümlerine atıf yapıldı.
AİHS’in 3. maddesinde, hiç kimsenin aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamayacağının, 8. maddesinde ise herkesin özel ve aile yaşamına saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğunun öngörüldüğü kaydedilen kararda, “AİHS, taraf devlete yaşamı korumak görevi vermektedir. Bu görev, sağlık konusunda tedbir almayı da içermektedir. Bu yükümlülük, devletin hastaların yaşamının korunması için uygun tedbirler alması konusunda sağlık kuruluşlarının uyması gereken kuralları öngörmesini de gerektirir” değerlendirmesi yapıldı.