Enjeksiyona Bağlı Sorunlar
İş hayatının içerisine girdiğiniz günden bu yana en fazla duyduğunuz cümle ne oldu? Hadi gözlerimizi kapatıp düşünelim biraz. Hangisinden başlamak istersiniz? Eliniz çok ağır, serumum bitti, serumuma kan geldi, serumumdan hava geçer mi?, serumum takılıyken yemek yiyebilir miyim?, enjeksiyon yerlerim mosmor. Ve daha nicelerini duyduk.
Hepsine bir açıklama getirdik, hastalarımıza tedavileri ve süreci hakkında bilgi verdik, taburcu ettik. Bir hafta sonra karşımıza enjeksiyon yapıp gönderdiğimiz hasta geldi ve bize enjeksiyon sonrası kalçasında oluşan ekimozun sebebini sordu. Peki biz ne söylemeliyiz? Savunmaya mı geçmeliyiz? Yoksa uygulama tekniğimizi mi gözden geçirmeliyiz? Eminim herkesin bir fikri vardır. Ama benimki tekniği sorgulamaktan yana.
Hangimiz deri temizliği için kullandığımız alkollü antiseptiklerin kurumasını bekledikten sonra enjeksiyonunu uygulamakta. Birçoğumuz bunu önemsemese de yapılan işlemde yeri, önemi büyük. Çünkü enjektörün alkol ile temas ettikten sonra dokuya girmesi deri içine sızmaya bağlı kanama süresini arttırmakta. Ve bu da ekimoz oluşumuna zemin hazırlamakta. Alkolle coşup kendinden geçen kan deri altına ince ince sızabilir, ruhunuz bile duymaz.
Açıklamak istediğim başka bir nokta ise Cem Yılmaz’ın şovunda da geçen şu meşhur cümle ‘’Derin bir nefes al’’. Derin bir nefes almak vazodilatasyona sebep olmakta. Dolayısıyla ilaç verdiğimiz kasılmış dokunun gevşemesini sağlayıp ilaç emilimini kolaylaştırır, ekimoz oluşumunu önler. Bu yüzden ilaç verilirken dokunun serbest bırakılması önemli. Şimdi derin bir nefes alın çünkü her şey kontrolümüz altında.
Doğru Enjeksiyonun Püf Noktaları
- Enjeksiyon uygularken dokuya girişimiz hızlı, giriş ve çıkış açımız aynı olmalı.
- Doku içerisinde iğneyi oynatmak doku harabiyetine sebep olduğundan ağrı ve ekimoz oluşturur.
- Dokuya ilacı uygulayış hızımıza gelecek olursak, ocağın üzerinde yemeğimizi unutmuşuz gibi olmamalı. Sakin bir şekilde olmalı. Hız kavramı görecelidir bu yüzden bunun parametresini kişilere bırakmıyoruz.
- İlaç uygulama hızımız en az 30 saniye olmalı. Doku hasarına bağlı ekimoz oluşumundan kaçınmak için yavaş ilaç uygulamalıyız.
- İlacımızı da uyguladığımıza göre sıra çıkışta. Enjeksiyonumuzu yapıp enjektörü çektikten sonra bölgeyi kuru pamukla hafif basınç ile desteklemeliyiz.
- Masaj yapmamalıyız! Çok şiddetli basınçtan ise doku travması sonucu ekimoza neden olduğu için kaçınmalıyız.
Bahsedeceklerim bu kadar. İşlem basit gibi görünse de önemli, enjeksiyon deyip geçmemek, durup düşünmek lazım. Yaptığımız işi anlamlandıran bizim yaklaşımlarımızdır. Ve konu insan sağlığı ise gerisi teferruattır. Takıldığımız noktaları sorgulamazsak, neyi neden yaptığımızı bilmezsek, yapılan hataların halkası olmaktan kurtulamayız.
Hemşire Dilek Yıldırım, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Servis, Manisa
Cidden .cok güzel ifade etmiş siniz tesekkurle ne yazık ki çoğu hemşire vur geç yapıyor ilginiz için tesekteşekk.
Ellerinize sağlık büyük bir çalışmanın sonucu ellerinize sağlık beğendim