AcilTıp.com
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
AcilTıp
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör

COVID-19’da gastrointestinal perforasyon

perforasyon

Çağdaş Can yazan Çağdaş Can
21/10/2020
içerik COVID 19, Güncel
22 1
0
COVID-19’da gastrointestinal perforasyon
34
Paylaş
1.1k
görüldü
  • Gastrointestinal hadiseler ilkbahar, solunum yolu patolojileri sonbaharda başlangıç yaparken ne olmuştu da her şey birbirine karışmıştı.
  • Böylece COVID-19 baş ağrısından perforasyona Tıpunk‘ın konusu oldu.
  • O zaman olası komplikasyonlardan kaçınmak için algı kapıları sistematik olarak kullanılmalı.
  • Cerrahi gerektirecek bir akut batın daha çıkıyor bu yazıda karşımıza.
  • Elli üç yaş erkek, hipertansiyonu var, nefes darlığı içinde, PCR (+), akciğerdeki buzlu cam çoktan olmuş kaldırım taşı, CRP 104,  hastaya oksijen/antiretro/sıtma/düşük molekül ağırlıklı heparin/pulmoner kinolon başlandı, genel durumu bozulunca yoğun bakıma alındı, oksijeni CPAP’a evrildi, antibiyotiği piperasilin-tazobaktam şeklinde değiştirildi ve pozitif inotrop infüzyon açıldı.
  • Demem o ki işler daha da kötüye gidecek gibi gözüküyor.
  • Ancak beklenildiği gibi olmadı ve 7. gün enfeksiyon servisine nakli yapılan hastanın karın ağrısı başladı, diyare, distansiyon, fizik muayenede peritonit gibi.
  • Akciğer grafisi ve tomografi batın içi serbest havayı destekler nitelikte olunca ameliyathane hazırlandı. Bu arada hastanın pulmoner embolisi de vardı, COVIDle ilişkili hemen hemen her tip komplikasyon olguda birikmişti.
  • Laparotomi ve gerçekler gün yüzüne çıktı, çekumun anterolateral duvarında perforasyon.
  • Anastomoz dren derken hasta ameliyattan sağ salim çıktı. Patoloji raporuna transmural granülositik enflamasyon yazıldı.
  • Post-op titreme, ateş, WBC/CRP artışı olan hastaya meropenem ve anidulafungin tedavisi verildi. Sonra mı, sonra her şey iyi oldu ve hasta taburcu edildi.
  • Mekanik obstrüksiyonu bulunmayan hastamız neden perfore olmuştur, aklımıza birkaç mekanizma geliyor. COVID-19’un gastrointestinal hücre sitoplazmasındaki replikasyon hareketi/böylece sitotoksik etki gündemde, diğeri ise virüsün otonomik denervasyon aktivitesi ile bir çeşit ileus yapması.
  • Klinik şüphe, erken tanı ve hızlı müdahale COVID-19 için.

C19 

https://doi.org/10.1007/s00384-020-03627-6

 

Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa

Etiket: covidCOVID-19diyafram altı serbest havakolonPerforasyon

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OR

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • 404 error page
  • Acil TIP
  • Acil Tıp Posterleri
  • Etiketler
  • Homepage
  • İLETİŞİM
  • index
  • index 2
  • Tıpunk Edebiyatı
    • #42322 (başlık yok)