AcilTıp.com
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
AcilTıp
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör

Tek taraflı pulmoner ödem olabilir

pulmoner ödem

Çağdaş Can yazan Çağdaş Can
09/06/2021
içerik Güncel, Kardiyak Aciller
14 1
0
Tek taraflı pulmoner ödem olabilir
22
Paylaş
738
görüldü

Pulmoner ödem

  • Ani başlayan hemoptizi, nefes darlığı, santral göğüs ağrısı.
  • Semptomları topladığımızda olayın ciddiyeti önem kazanıyor.
  • Vital organlar can çekişiyor gibi duruyor.
  • Altmış dokuz yaşında, hipertansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı öyküsü var, 38.3 derece ateşi klinisyeni pnömoniye yaklaştırıyor, tanı hemen hemen tamam.
  • Sol taraftaki krepitan raller ve PA-Akciğer grafisi pnömoniyi gösteriyor, IV antibiyotik başlanıyor, CURP-65 sınıflaması ile hastanın geleceği planlanıyor.
  • EKG’si çekiliyor, ön yüzde kısa R dalgaları görülüyor, zaten beklenen deniliyor, hastanın stenti var sesleri acil duvarlarına çarpıyor.
  • BT anjiyografi/yatak başı EKO ile pulmoner emboli/aort diseksiyonu/konjestif kalp yetmezliği aranıyor ve sadece EF:%35, orta düzey aortik yetmezlik, sol ventrikül duvar hareket kusuru saptanıyor.
  • İlk soru işareti oluşuyor.
  • IV diüretiğe hasta klinik rahatlama ile yanıt veriyor, diğer soru işaretleri birikmeye başladı.
  • Yoksa bu hasta pnömoni değil miydi?
  • CRP 237 mg/L olunca pnömoni tekrar ağır basıyor, neyse ilk tanı doğruymuş deniliyor.
  • Bir soru işareti siliniyor.
  • Troponin I 32 ng/L’den 1327 ng/L’ye üç saat içinde yükselince (aspirin, klopidogrel, fondaparinux başlanıyor) hastanın akut koroner sendrom olduğu nihayet anlaşılıyor ve anjiyografiye alınıyor.
  • LAD diagonalde tıkanıklık var, stent takılıyor. Bu damar mitral kapak kanlanmasında görevli, tıkanıklığı mitral kapak yetmezliği yapıyor ve hastadaki tek taraflı pulmoner ödemin nedeni (sol pulmoner ven basıncı artışıyla) oluyor.
  • Neden EKO’da kapak patolojisi gözükmedi derseniz şöyle denilebilir, papiller kas iskemisi değil de papiller kas rüptürü olsaydı, işte o zaman mitral kapağın neden doğru dürüst çalışmadığı hakkında EKO aracılığıyla bir şeyler söylenebilirdi.
  • Özetle; diüretik yanıtlı tek taraflı pulmoner opasite pnömoni olmayabilir, kim bilir belki de tekil pulmoner ödemler kardiyak iskemi ilişkilidir, ağır mitral kapak yetmezliklerinde tek taraflı pulmoner ödem görülebilir.

Konjestif

doi:10.1136/bcr-2019-230596

Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa

 

Etiket: akut koroner sendromkonjestif kalp yetmezliğimitral kapak yetmezliğipnömonipulmoner ödem

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OR

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • 404 error page
  • Acil TIP
  • Acil Tıp Posterleri
  • Etiketler
  • Homepage
  • İLETİŞİM
  • index
  • index 2
  • Tıpunk Edebiyatı
    • #42322 (başlık yok)