Fitonadion
Konakion MM® ampul, K vitamini, fitonadion, 2 mg/0,2 mL (pediyatrik), 0,2 mL’lik 5 ampul ve 10 mg/mL fitonadion içeren 1 mL’lik 5 ampul içeren ambalajda
Kullanıldığı Durumlar
- Kumadin (varfarin, süpervarfarin) türevi antikoagülan içeren kemirgen öldürücülerle zehirlenme
- Kumadin türevi antikoagülanların sülfonamidler ya da salisilatlar ile birlikte uzun süreli kullanımı sonucu oluşan protrombin zamanında uzama
- K vitamini eksikliği (malnutrisyon, malabsorpsiyon, yenidoğanm hemorajik hastalıkları)
Kullanılmaması Gereken Durumlar
Fitonadiona karşı bilinen aşırı duyarlılık
Yan Etkiler
- Ven içine enjeksiyonundan sonra anafilaktoid reaksiyon ve flebit
- Kas içine uygulanması büyük ve ağrılı hematomlara neden olabilir.
Gebelikte Kullanımı
Gebede kullanımının güvenliliği konusunda kesin kanıt yoktur. Ciddi bulguları olan gebede akut ve kısa süreli kullanılabilir.
İlaç ve Laboratuvar Etkileşimleri
Akut yüksek doz antikoagülan alındığında ampirik olarak kullanılması protrombin zamanında artışın gecikmesine neden olarak tedavinin yanlış yönlendirilmesine neden olabilir.
Doz ve Veriliş Yolu
Ağız yoluyla uygulama: Belirti ve bulguları olan süpervarfarin zehirlenmesinde parenteral tedavi uygulandıktan sonra tedavinin sürdürülmesinde kullanılır. Yetişkinde 10-50 mg, çocukta 5-10 mg günde 2-4 kez verilir, 48 saat sonra protrombin zamanı kontrol edilerek doz artırılabilir. Bazı olgularda günlük doz 200 mg’a (7 mg/ kg/gün) kadar çıkarılmıştır. Süpervarfarinin etki süresi çok uzun olduğundan ağız yoluyla tedavi gerekli durumlarda haftalar ya da aylar sürebilir.
Deri altına uygulama: Kas içine uygulamaya tercih edilir. Yetişkinde 10-25 mg, çocukta 1-5 mg verildikten sonra 6-8 saatte bir yinelenir. Olası en kısa sürede ağız yoluyla uygulamasına geçilir.
İntra venöz uygulama: Anaflaksi riski olduğundan nadiren kullanılır. Kanama olduğu durumlarda kullanılır. Yine de bu durumlar için taze donmuş plazma ilk seçenektir. Ven içine yetişkinde 10-25 mg, 12 yaşın altındaki çocukta 0,6 mg/kg dekstroz ya da sodyum klorür çözeltisi içinde yavaş infüzyonla (1 mg/dakika) verilir.
Genel Bakış:
K vitamini yağda eriyen bir vitamindir, vücudunuzun yağ dokusu ve karaciğerde depolar böylece. En iyisi kan pıhtısı yardımcı rolü ile tanınan, ya da düzgün, koagüle edilir. “K” onun Almanca adı, Koagulationsvitamin geliyor. K vitaminine ayrıca kemik sağlığında önemli bir rol oynar.
Bir K vitamini eksikliği için nadirdir. İşte, çünkü yeşil yapraklı gıdalar bulunan olmanın yanı sıra, bağırsaklarınızda bakteriler K vitamini Bazen antibiyotikler bakterileri öldürmek ve çoğunlukla başlamak için düşük seviyelerde olan kişilerde hafif eksikliği yol açabilir yapabilirsiniz. K vitamini eksikliği dişetleri veya burun sızmaya olarak başlayabilir aşırı kanama neden olabilir. K vitamini eksikliğine yol açabilir diğer şeyler şunlardır:
- Böyle safra kesesi veya safra yolu hastalığı, kistik fibrozis, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı gibi, K vitamini emici vücudunuzun önleyebilir Sağlık sorunları
- Karaciğer hastalığı
- Warfarin gibi alarak kan sulandırıcı (Coumadin)
- Uzun vadeli hemodiyaliz
- Ciddi yanıklar
Vitamin K, fayda diğer sağlık durumları arasında:
Aşırı Kanama
K vitamini karaciğer hastalığı, vücudun değilmi kadar K vitamini emer, ya da uzun bir süre için antibiyotik almaları durumunda şartlarda kanama riskini azaltmak için kullanılır.
ABD, Kanada, İngiltere ve diğer birçok ülkede, tüm yenidoğanların Alma K vitamini enjeksiyonları, özellikle beyin, kanama olasılığını önlemek için. Bebekler bağırsaklarında herhangi bir bakteri olmadan doğarlar ve vücutlarını bunu yapmak mümkün oluncaya kadar onlarla gelgit anne sütü yeterli K vitamini alamadım.
Yenidoğanlarda K vitamini eksikliği çok nadir olsa da, doktorlar enjeksiyonları vermek yeterince tehlikeli. K vitamini eksikliği riski en yüksek düzeyde Yenidoğan prematüre veya annesinin gebelik sırasında nöbet ilaçlar almak zorunda olanlardır. Nöbet ilaçları Anneler genellikle doğumdan önce 2 hafta boyunca oral K vitamini verilir.
Osteoporoz
Vücut kemik oluşturmak için kalsiyum kullanmak için K vitamini gerekir. K vitamini düzeyi düşük osteoporozu olanlarda bulunmuştur ise K vitamini yüksek düzeyde olan kişiler, daha yüksek kemik yoğunluğu var.
K vitamini kemiği geliştirir ve özellikle osteoporoz için risk altında olan postmenopozal kadınlarda, kemik kırıkları riskini azalttığını artan kanıtlar vardır. Buna ek olarak, erkek ve kadın sporcuların çalışmaları da K vitamini kemik sağlığı ile yardımcı olduğunu bulduk. Ancak bazı araştırmalar bulduk kemik yoğunluğu ile K vitamini yapmadım yardım.
Diyet Kaynaklar:
K vitamini önemli miktarda içeren yiyecekler sığır eti, karaciğer, yeşil çay, şalgam, brokoli, lahana, ıspanak, lahana, kuşkonmaz, ve koyu yeşil marul içerir. Klorofil onların yeşil rengini veren bitkiler maddedir ve K vitamini içerir
Donma gıdalar K vitamini yok edebilir, ancak bu ısıtma etkilemez.
Mevcut Formlar:
K vitamini 3 formları vardır:
- Vitamin K1 veya phylloquinone, K1 ve phytonadione doğal sürümü, K1 sentetik türü
- K2 vitamini veya menaquinone
- Vitamin K3 ya menaphthone veya menadion
Vitamin K1 ek olarak ABD’de mevcut tek şeklidir. Yaklaşık 5 mg tablet, multivitamin kompleksleri ya da tek başına bir parçası olarak kullanılabilir.
Suda eriyen klorofil reçetesiz verilir K vitaminin en yaygın biçimidir. Tablet, kapsül ve sıvı formları mevcuttur.
K vitamini için günlük yeterli alım miktarları:
Çocuklarda:
- Bebeklerde 0 – 6 ay: 2 mcg
- Bebeklerde 7 – 12 ay: 2.5 mcg
- Çocuklar 1 – 3 yaş: 30 mcg
- Çocuklar 4 – 8 yaş: 55 mcg
- Çocuklar 9 – 13 yaş: 60 mcg
- Ergenler 14 – 18 yaş: 75 mcg
K vitamini tek bir enjeksiyon da doğumda verilir.
Erişkin
- Erkekler 19 yaş ve üzeri: 120 mcg
- Kadınlar 19 yaş ve üzeri: 90 mcg
- Hamile ve emziren kadınlar 14 – 18 yaş: 75 mcg
- Hamile ve emziren kadınlar 19 yaş ve üzeri: 90 mcg
Uyarılar:
K vitamini plasentadan geçtiği ve aynı zamanda anne sütünde bulunur. Emziren Hamile kadınlar ve kadın K vitamini takviyesi almadan önce dikkatli olumalıdır.
Nadir bir metabolik durum olan glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) eksikliği K vitamini kaçınmalıdır.
Warfarin (Coumadin) alanlarda ilaç etkisini azaltır.
Olası Etkileşimler:
Şu anda aşağıdaki ilaçlardan hiçbiriyle ile tedavi ediliyor ise, ilk olarak sağlık kuruluşu konuşmadan K vitamini almamalıdır.
Antibiyotikler – özellikle antibiyotikler, sefalosporinler olarak bilinen, vücudun K vitamini emilimini azaltabilir. Bu ilaçların zararlı bakterileri sadece öldürmek değil, aynı zamanda, yetersiz beslenen yaşlı insanlarda zaten düzeyi düşük olan K vitamini azaltır
Fenitoin – Emzirme döneminde yenidoğanlarda K vitamini düşürebilir.K vitamini hamilelik sırasında fenitoin kullanma buna neden olabilir.
Kolesterol düşürücü ilaçlar -, K vitamini ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini azaltabilir. Eğer bu ilaçlardan birini alıyorsanız, doktorunuza K vitamini takviyesi önerebilir:
- Kolestiramin
- Kolestipol
- Colsevelam
Alternatif İsimler:
Menadion; Menaphthone, Menaquinone; phylloquinone
Kaynaklar:
- Booth SL, Al Rajabi A. Determinants of vitamin K status in humans. Vitam Horm. 2008;78:1-22.
- Borrelli F, Ernst E. Alternative and complementary therapies for the menopause. Maturitas . 2010 Aug;66(4):333-43. Review.
- Breen GA, St. Peter WL. Hypoprothrombinemia associated with cefmetazole. Ann Pharmacother . 1997;31(2):180-184.
- Bugel S. Vitamin K and bone health in adult humans. Vitam Horm. 2008;78:393-416.
- Crowther MA, Julian J, McCarty D, et al. Treatment of warfarin-associated coagulopathy with oral vitamin K: a randomized controlled trial. Lancet . 2000;356(9241):1551-1553.
- Dennehy C, Tsourounis C. A review of select vitamins and minerals used by postmenopausal women. Maturitas . 2010 Aug;66(4):370-80. Review.
- Goldman L, Ausiello D. Cecil Medicine, 23rd ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier. 2007;181.
- Kitchin B, Morgan SL. Not just calcium and vitamin D: other nutritional considerations in osteoporosis. Curr Rheumatol Rep . 2007 Apr;9(1):85-92. Review.
- McCormick RK. Osteoporosis: integrating biomarkers and other diagnostic correlates into the management of bone fragility. Altern Med Rev . 2007 Jun;12(2):113-45. Review.
- Shiraki M, Shiraki Y, Aoki C, Miura M. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. J Bone Miner Res . 2000;15(3):515-523.
- Thornquist MD, Kristal AR, Patterson RE, et al. Olestra consumption does not predict serum concentrations of carotenoids and fat-soluble vitamins in free-living humans: early results from the sentinel site of the olestra post-marketing surveillance study. J Nutr . 2000;130(7):1711-1718.
- Tucker KL. Osteoporosis prevention and nutrition. Curr Osteoporos Rep. 2009 Dec;7(4):111-7. Review.
- Whitlock RP, Crowther MA, Warkentin TE, Blackall MH, Farrokhyar F, Teoh KH. Warfarin cessation before cardiopulmonary bypass: lessons learned from a randomized controlled trial of oral vitamin K. Ann Thorac Surg . 2007 Jul;84(1):103-8.
- Wilson DC, Rashid M, Durie PR, et al. Treatment of vitamin K deficiency in cystic fibrosis: effectiveness of a daily fat-soluble vitamin combination. J Pediatr . 2001;138(6):851-855.