Remdesivir COVID 19 için yeni bir umut mu?
Remdesivir başlangıçta Ebola ve Marburg virüslerini tedavi etmek için tasarlanmıştır. Yeni yapılan bir çalışmada remdesivir gibi, Ebola’ya karşı kullanılan ilaçların COVID-19’a karşı etkili olabileceğini düşündürmektedir. Remdesivir (ayrıca GS-5734), filovirüsler, paramiksovirüsler, pnömokirüsler ve koronavirüsler dahil olmak üzere geniş bir antiviral spektruma sahip bir adenosin analoğunun monofosforamidat ön ilacıdır.
Remdesivir, viral RNA polimerazlarını inhibe eden bir nükleotid analog ön ilacı dır. İn vitro ve hayvan çalışmaları, remdesivir’in SARS-CoV-2’karşı aktivitesini gösterirdiği gösterilmiştir.
Remdesivir henüz dünyanın herhangi bir yerinde lisanslanmamış veya onaylanmamıştır ve herhangi bir kullanım için güvenli veya etkili olduğu kanıtlanmamıştır.
New England Journal of Medicine, de 53 hastanın verilerini analiz eden küçük bir çalışma yayınladı; bazı araştırmacılar Sars-CoV-2 virüsünün çoğalmasını durdurabileceğini umarak verilen hastaların yaklaşık yüzde 68’in iyileştiğini buldu. Ancak çalışma kontrollü değildi, bu nedenle sonuçlar ilacı almayan hastalarla karşılaştırılamadığından kesin değildir. Randomize kontrol denemeleri devam etmektedir.1
Remdesivirin COVİD 19 etkinliği ile ilgili aşağıdaki klinik çalışmalar devam ediyor.
- Severe 2019-nCoV Remdesivir RCT China-Japan Friendship Hospital – Beijing, China
- Mild/Moderate 2019-nCoV Remdesivir RCT Jin Yin-tan Hospital – Wuhan, China
- Adaptive COVID-19 Treatment Trial University of Nebraska Medical Center – Omaha NE, USA
- Expanded Access Remdesivir (RDV; GS-5734™) U.S. Army Medical Research and Development Command
- Study to Evaluate the Safety and Antiviral Activity of Remdesivir (GS-5734™) in Participants With Severe Coronavirus Disease (COVID-19) Gilead Sciences, Inc.
- Study to Evaluate the Safety and Antiviral Activity of Remdesivir (GS-5734™) in Participants With Moderate Coronavirus Disease (COVID-19) Compared to Standard of Care Treatment Gilead Sciences, Inc.
- Adaptive COVID-19 Treatment Trial National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
güncellemeler30.04.2014
Remdesivir ile ilgili sonuçlanmış çalışmalar
Hubei, Çin’deki on hastanede randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çok merkezli yapılan bir çalışmada
Hastalar rastgele olarak 2: 1 oranında intravenöz remdesivir’e (1. günde 200 mg, ardından tek günlük infüzyonlarda 2-10. Günlerde 100 mg) veya 10 gün boyunca aynı hacimde plasebo infüzyonun verilmiş.
Hastalara lopinavir-ritonavir, interferonlar ve kortikosteroidlerin birlikte kullanılmasına izin verildi. Birincil sonlanım noktası 28. güne kadar klinik iyileşme zamanıydı, randomizasyondan altı derecelik sıralı klinik durum ölçeğinde (1 = taburcudan 6 = ölüme kadar) iki seviyenin düşmesine veya hangisi önce gelirse hastaneden canlı taburcu olma noktasına kadar geçen süre (gün olarak). Tedavi amaçlı (ITT) popülasyonda primer analiz ve atanan tedaviye başlayan tüm hastalarda güvenlik analizi yapıldı.
237 hasta kaydedildi ve rastgele bir tedavi grubuna atandı (158 remdesivir’e ve 79 plaseboya); plasebo grubunda randomizasyondan sonra çekilen bir hasta ITT popülasyonuna dahil edilmemiş.
sonuç: İntravenöz remdesivir’in, ciddi COVID-19’lu hastalarda plaseboya kıyasla klinik düzelme, mortalite veya virüsün temizlenme süresini önemli ölçüde iyileştirmediğini ve COVID-19 hastalarında önemli klinik veya antiviral etkiler sağlamadığını bulmuşlar. Klinik olarak anlamlı farklılıkları dışlayamanamamış.(3) bu bulgular çalışmaların devamının gerektirdiğini göstermektedir.
22.05.20: 1059 hasta randomize çift kör bir çalışmlada, (538 remdesivir’e ve 521 plasebo) ön sonuçları, remdesivir alanların ortalama iyileşme süresi 11 gün, plasebo alanlarda 15 gün,
14 günlük mortalite tahminleri ise; remdesivir ile % 7.1 ve plasebo ile % 11.9 bulunmuş(4).
Kaynaklar
- Grein, Jonathan, et al. “Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19.” New England Journal of Medicine (2020).
- Reina, J. Remdesivir, la esperanza antiviral frente al SARS-CoV-2.
- Wang, Y., Zhang, D., Du, G., Du, R., Zhao, J., Jin, Y., … & Hu, Y. (2020). Remdesivir in adults with severe COVID-19: a randomised, double-blind, placebo-controlled, multicentre trial. The Lancet.
- Remdesivir for the Treatment of Covid-19