Korozif Madde Alımları

Korozif maddeler

     Alkali Madde Alımları:

Dokuda likefaksiyon nekrozu yapar, proteinlerde hızlı denatürasyon, lipidlerde sabunlaşma yapar. Tüm hücrelerde destrüksiyon oluşur, doku nekrozuna dek ilerleyen lokal mikrovasküler tromboz, katı ve granüler alkali ajanlar genelde orofarinks ve proksimal özafagus hasarı yapar, likit alkali ajanlar özafageal hasarlanma, ciddi miktarlardaki alım gastrik perforasyon ve periton nekrozunuda içeren ciddi multisistemik organ hasarı, doku hasarı ve organ perforasyonu alkali madde doku sıvılarında nötralize yada dilüe olana dek sürer, evde en sık çamaşır suyu pH yaklaşık 11 ve %3-6 Na hipoklorit,
Ev temizlik ürünleri düşük konsantrasyonda, özafagusta fazla irritasyon yapmaz, Gastrik irritasyona sekonder kusma yaparlar, midede üretilen klorin gazına sekonder pulmoner irritasyon, endüstriyel ürünler yüksek konsantrasyonda, özefageal nekroza yol açabilir.

Alkali madde alımında hasar oluşumu:

Akut dönem veya likefaksiyon fazı:

Subakut veya tamir fazı:

Sikatrizasyon fazı:

Asidik madde

Orofarinkse temas ile şiddetli ağrı yaptığı için daha az yutulur, koagülasyon nekrozu, derin yaralanmaların gelişmini önlediğine inanılan doku destrüksiyonu ve eskar formasyonu gelişir.
Mideye ulaşan asit gastrik nekroz, perforasyon ve kanamaya yol açabilir, Eskiden asit alımının özafagusta daha çok hasara yol açtığına inanılırdı ancak çalışmalar mide ve özafagusta yaklaşık aynı oranda olduğunu göstermiş.
Güçlü asit alımları daha az doku hasarına yol açmakla beraber daha mortaldir,
Yüksek mortalite güçlü asidin sistemik emiliminin komplikasyonlarına bağlıdır, metabolik asidoz, hemoliz, böbrek yetmezliği gelişir.
Klinik :Ciddi ağrı, Odinofaji, Disfoni, Oral ve fasial yanık, respiratuar distress, karın ağrısı, salivasyon, öksürük, kusma, disfaji,odinofaji, epigastrik ağrı, kusma; GIS hasarı,
Tedavi:

 

Endoskopi:

Kostik alımdan sonra hasarın boyutu ve yerini görmek için en önemli araçtır. Endikasyonları tartışmalı, Bir kısım otörler her hastaya önermektedir, bir kısımı ise semptom ve bulgusu olan hastaya  endoskopi önerir.
Son dönemlerde ise ciddi yaralanmayı düşündüren bulgu yada semptom kusma, salivasyon, dispne, stridor), oral ve/veya faringeal yanık varlığı ve suisid amaçlı alımlarda önerilir.
Endoskopik sınıflama

 

Bazı otörler ise perforasyon riski yüksek olan ilk günler yerine 5-15.günleri önermekte,
Diğer yöntemler: Acil laparotomi gerekmeyen olgularda, GIS dışındaki intraabdominal nekroz ve endoskopinin ulaşılamadığı alanlar için; BT, Baryumlu grafi erken dönemde irritan, endoskopiyi maskeler, Erken dönemde sık aralıklarla akciğer grafisi çekilmelidir. Geç dönemde baryumlu grafilerle striktür gelişiminin değerlendirilmesi için gerekebilir.

Steroidler:

Kullanımı tartışmalı, inflamatuar yanıtı baskılayıp striktür gelişimini azalttığı düşünülüyor, geniş çaplı çalışmalarda yararı gösterilememiş, aynı zamanda enfeksiyon, perforasyon, hemoraji riskini arttırdığı düşünülüyor. Steroidler  ancak alkali maruziyetinde  grade 2b’de öneriliyor. Eğer kullanılacaksa ilk 6 saatte 2 mgr/kg/gün prednisolon, 3 hft süreyle,
Antibiyotik: Kullanımı tartışmalı,en çok yarar görecek olanlar steroid tedavisi alanlar, geniş spektrumlu tercih edilmeli.

Sistemik toksisite:

Alkali alımlarda morbidite ve mortalite direkt doku nekrozuna bağlı komplikasyonlar sonucu oluşur. Asid maruziyetinde ise lokal destrüksiyon ve asidin sistemik absorbsiyonu ile; asid-baz bozukluğu, hemoliz, renal yetmezlik gelişebilir.
Serum pH’sı 7,1’in altında ise NaHCO3 ile tedaviye eklenebilir.
Cerrahi Tedavi: İntraperitoneal hava, mediastineal hava (özafageal perforasyon) buji ile dilatasyon, stent, uzun dönem morbidite GIS sekellere bağlıdır.
Asid alımında pilor skatrizasyonu ile gastrik çıkış obstriksiyonu, özafagus striktürü ile disfaji,odinofaji, malnütrisyona sebep olur. Özafagus Ca riski 1000 kat artar, Bazı otörler Grade 3 özafajitte profilaktik özafagoektomi önermektedir.

Exit mobile version