Kene paralizisi nedir?

Kene Paralizisi

Kene toksikozisi olarak da bilinen kene paralizisi sık görülen bir hastalık değildir. Birçok kene türü buna sebep olabilir. Tüm dünyada en fazla paralizi oluşturma özelliğine sahip kene türlerinin, sert kene ailesinden
Dermacentor ve Ixodes türleri olduğu bildirilmiştir. Hastalıktan sorumlu olan nörotoksin henüz tam olarak tanımlanmamıştır ve türlere göre farklılık gösterebilir.

Kene ısırığından 2 ile 6 gün arasında semptomlar ortaya çıkar. Klinik olarak ataksi ya da üst ve alt ekstermitede güçsüzlük ortaya çıkabilir. İnfantlarda ve çocuklarda halsizlik ve letarji görülür.

Bulbar sinirler ve diyafram kaslarının etkilenmesiyle solunum yetmezliği ortaya çıkar.

Tedavi edilmezse mortalité %10 civarındadır. Tanı semptomlarla ya da kenenin bulunmasıyla konur. Eğer kene bulunamazsa ayırıcı tanılar arasında solunum yetmezliğine sebep olan Guillan Barre Sendromu, Botulism ve Myastenia Graves mutlaka düşünülmelidir.

Kene derhal çıkarılarak tedavi sağlanmalıdır. Lokal yara bakımı ve destek tedavi (gerekiyorsa entübasyon ve mekanik ventilatör desteğiyle) ile günler ve hatta saatler içinde düzelme sağlanır.

Kene paralizisi tedavisi

Özgün bir tedavi ajanı yoktur, lokal enfeksiyon için antibiyotik ve steroid tedavisi denenebilir.

Exit mobile version