Havacılık ve Tıp

‘Pilot iyi sürdü’

İyileşen

 Bilginize

Üç saat, bir buçuk saat. Sağlıklılar dünyasında önemi olmayan süreler iken inmede ve miyokard infarktüsünde ne kadar da değer kazanır. Tıp damarların açık olmasını, kanın emsalsiz akmasını ister. Aksi takdirde zarar başlar.
Hava taşımacılığı sadece toplu-taşıma için değil sağlık için de önem taşımakta. Hız, acil tıbbın her noktasında başrolde. Ambulans şoförünün sağ ayak bileğini fleksiyona getirmesi ne kadar önemli ise helikopter pervanesinin dönme hızı da hastalara canlanma olarak dönecek. ‘Havacılık ve Tıp’ başlıyor dostlarım.

Uh-1
UH-1 Kötü Amaçlı Kullanılıyor

Irak Halkı Özgürleştirilirken

Peki kaptanlar, ülkemizde neler olmakta. Bu noktada Adana Valiliği kalemi alıyor: Sağlık Bakanlığı tarafından Adana bölgesinde tahsis edilen helikopter ambulansla 2009 yılından bu yana 582 acil hastanın naklinin gerçekleştirildiğini bildiriyorum. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 15 ilde konuşlanmış 17 helikopter ve 2 uçak ambulans ile hizmet verildiğini belirtiyorum. Bu kapsamda 3 Eylül 2009 tarihinden itibaren helikopter ambulansın, başta Adana olmak üzere Osmaniye, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Kahramanmaraş’ta hizmet verdiğini aktarıyorum.
Görüldüğü gibi hava sağımızda sağlık ile ilgili hareketler var. Hava ambulansında dünya birincisi olduğumuz taptaze raporlandı. Bu konuyu irdelemeden geçemeyeceğiz. Sizce bu birincilik ne kadar değerli. Bu sayıların içinde gereksiz transportu yapılan hiç mi hasta yok. Hava ambulansı taşımacılığında Dünya 14. olan ülkenin devlet başkanı halkını hiç mi sevmiyor. Hayır dostlarım, bu sayının içinde suistimal de var. Halkı oy kaygısı ile ‘Hava ambulansını her an çağırabilirsiniz’ yersiz yüreklendirmesi var.

1)      Hemoraji kontrolü
2)     Şok tedavisi
3)     Havayolu kontrolü 
4)     Fraktür stabilizasyonu

1)      Yanık Hastasına Yaklaşım
2)     Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım
3)     Kimyasal Ajan ile Zehirlenen Hastaya Yaklaşım
4)     Pulmoner Kurtarıcı Cihazlar (Ventilatör)
5)     İntra-aortik balon pompası kullanımı
6)     Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu
7)     Havada invaziv girişimler ve monitörizasyon
8)     Laboratuvar analizleri
9)     Yüksek riskli obstetrik transport
10)  Vazopressörlerin titreli infüzyonu

 Değerlendirme

Evet dostlarım, hava tıbbına kabaca baktığımızda 1800’lü yılların sonlarından beri kullanıldığını görüyoruz. Bu insanoğlundan korkulur, hem yapıyor sonra da kurtarıyor. Bir havaya çıkmaya görsün, hemen tıbbı da atmosfere taşıyor.
İnsan hayatı çok değerli üstatlar. Kazanılan saniyeler organları kurtarmakta, hastanın hayat kalitesini ve yaşama tutunabilme şansını arttırmakta. Hava tıbbının yerli yersiz kullanılmaması gerek, bunu da bilmekteyiz. Hız bağımlı hastalıklarda ve karayolunun çağresizleştiği hallerde o pervane dönmeli. Ardışık yazılarda hangi hastanın hava ile taşınması gerektiğini, havada hasta bakımının gerek ve zorluklarını irdeleyeceğiz. Gözünüz havada olsun.
 
Pervane
US Air Force. Aeromedical evacuation: Patient considerations and standards of care. Instruction 41-307, August 2003.
 

Dr Çağdaş Can, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, Elazığ

Exit mobile version