Hipotermi
- Vücut ısısının < 35°C olması hipotermi tanımını karşılamakta ve hep kullanılan oral termometreler < 35 °C ısıyı gösterme konusunda teknik olarak yetersiz kalmakta.
- Diyelim ki hasta hipotermik ve ısıtmaya başladınız, bir türlü beklenen yanıtı alamıyorsunuz, o zaman akla adrenal yetmezlik/miksödem gelmeli.
- Bazı durumlar hipotermi için predispoze faktör olmakta, bunlar; hipoglisemi/ileri yaş/demans/sepsis/metabolik hızı yavaşlatan durumlar gibi.
- Sistemler üzerinden hipotermi etkilerini sayalım.
- Kardiyak: < 32 °C’de kardiyak debi düşer, osborne dalgaları oluşur, T dalgaları tersleşir, QT aralığı uzar, < 30 °C’de VF/asistoli riski başlar, tromboembolizm için uygun soğukluk oluşmuştur.
- Solunum: Solunum depresyonu, gag refleksinde azalma, aspirasyon, pulmoner sepsis.
- GİS: Hepatik fonksiyonlarda azalma, toksik metabolit artışı.
- Üriner: Akut tübüler nekroz, ABY, asidoz, VF arrest.
- SSS: Uykuya eğilim, letarji, koma, solunum depresyonu.
- Hipotermik hastalar VF için risk altında, A (entübasyon) B (ısınmış O2) C (ACLS).
- Hızlı ısıtmalar hipotansiyon/disritmi ile karakterize.
- Ve kimse yeterince sıcak olmadan (> 32 °C) ölü olarak kabul edilmemeli.
- Eksternal ısıtma soğuk kanı santral dolaşıma karıştırarak çekirdek ısının daha çok düşmesine neden olur, bu nedenle sıcak IV sıvılar bu komplikasyonu önleme amaçlı eş zamanlı tercih edilmeli.
- Sıcak yorgan/sıcak hava/sıcak IV sıvı (40 °C maks), gastrik-mesane-periton-toraks lavajı/ektsrakorporeal metotlar (bypass). Bu örgü birlikte uygulanırsa etkileri potansiyalize oluyor.
- Hipotermi sistemik etkileri ile karşımızda, birçok yaklaşım zamanında ve etkin biçimde uygulanırsa tedavi şansı oluşabiliyor.
Hipotermi
DOI: 10.1056/NEJMra1114208
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa