Sağ dal bloğu
Daha kalabalık olamayacak bir kafenin içinde kendime oturacak yer arıyordum. Omuzlarını abartılı bir biçimde yukarı kaldırmış, eli alnında olan, titrek parmakları ile gazetesini okumaya çalışan bir beyefendinin yanındaki boş sandalyeye, istemeden de olsa, oturmak zorunda kaldım. Ürkütücü bakışlarla bana bakan bu adam cebinde çıkardığı mendiliyle terli yüzün sildi ve:
– Birbirimizi ilk kez gördüğümüzü biliyorum ama vaktim çok az, lütfen dinle beni. Saat 00.00’ı gösterdiğinde öleceğim. Zavallı ruhum, alevlerde yanacak, alevler….
Bunları söyledikten sonra dört kez derin derin nefes aldı. Titreyen parmak uçları ile masaya tutundu, yeleğinden çıkardığı saatine tekrar baktı ve son dakikalarım dedi. Anlatmaya devam edecekken bir anda bilincini kaybetti, öylecene yere uzandı kaldı.
Kafenin doktoruna olanları anlattım, mobil EKG ile grafisini çektiğimiz hastanın kalp pili zeminindeki sağ dal bloğunın gizleyemediği ST elevasyonunu saptamasaydık bu çaresiz, garip adamın ölmesi içten bile değildi. Pace’in pili saat tam 00.00’da bitiyordu.
RBBB
- Yaş ilişkili dejenerasyon mu? Yoksa miyokard hasarının diğer bir göstergesi olarak sağ dal bloğu mu?
- Diyabet, geçirilmiş ön yüz MI gibi ağır mortaliteyi beraberinde getiren hastalıkların sağ dal bloğu ile ilişkisinin kanıtlandığını biliyoruz.
- Ama bunun yanında %1’lik bir popülasyonda sağ dal bloğunun sağlıklı bir kalple varlığını sürdürdüğünü de biliyoruz.
LBBB
- Örneğin sol dal bloğu zemininde (LBBB) ST elevasyonlu akut miyokard enfarktüsü (STEMI) tanısı için Modifiye Sgarbossa kriterleri kullanılıyor. Peki ya sağ dol bloğu için kriterler nerede!
- Sağ dal bloğu demek için QRS > 0.12sn, V1’de rSR’, D1 ve V6’da derin S gerekiyor.
- Şimdi ise V1-2-3 derivasyonlarında sağ dal bloğu zemininde ST elevasyonunu görelim:
RBBB + ST segment elevasyonu
- Sağ dal bloğu (RBBB) + STEMI hastaları birçok komplikasyon ile karşı karşıya kalıyor. Bu hastalarda (genellikle daha yaşlı) ana koroner/çoklu koroner arter hastalığı saptanıyor. Akut konjestif kalp yetmezliği, hipotansiyon, total AV blok, kalıcı pace gerekliliği, kardiyojenik şok ve artmış kardiyak arrest insidansı gibi…
Komplikasyon/mortalite
- Ve bir yıllık mortalite oranları belirgin yüksek raporlanıyor.
- RBBB + STEMI yaklaşımı sağ dal bloğu olmaksızın STEMI yaklaşımından farklı değil (perkutan koroner girişimler, fibrinolizis).
- Özetle; RBBB zemininde STEMI yüksek mortalite ve komplikasyon beraberliği gösteriyor, RBBB görünümünü bilmek RBBB zemininde ST elevasyonu tanısını güçlendiriyor, yeni tanı RBBB + STEMI klinik önemi LBBB + STEMI ile benzerlik gösteriyor.
RBBB
Abstract 309: Is Right Bundle Branch Block Associated with Poor Outcomes in the Setting of an Acute Coronary Syndrome? A Systematic Review and Meta-analysis.
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa