• Resusitasyon
  • Travma
  • Ultrason
  • İLETİŞİM
Perşembe, Mayıs 21, 2026
  • Giriş
  • Kayıt
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
aciltıp.com
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
aciltıp.com
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör

Sefalosporin grubu antibiyotikler

yazan AYDIN SARIHAN
24/12/2017
içerik İlaçlar
Reading Time: 6 mins read
767 24
A A
0
ilaç
1.2k
Paylaş
39.6k
görüldü

Sefalosporinler

Sefalosporinler, antimikrobiyal aktivitelerine göre 5 farklı kuşak olarak sınıflandırılırlar. Bakteri hücre duvar sentezini bozarak, bakterisidal etkilidirler.  Sefalosporinlerin çoğu paranteral kullanılırlar. Vücuttaki eliminasyon yarı ömürleri 1-2 saattir. Seftriaksonun yarı ömrü oldukça uzun 5-10 saattir, dolayısı ile 24 saatte bir uygulanabilir.
  Sefalosporinler streptokoklara karşı etkilidirler, enterokoklar ise tümüne dirençlidir. H. influenza birinci kuşak sefalosporinlere dirençli, ikinci ve üçüncü kuşaktakilere duyarlıdır. N. gonore birinci kuşaklara dirençli, birçok ikinci kuşak (sefuroksim, sefoksitin) ve üçüncü kuşak sefalosporinlere duyarlıdır.
Sefalosporinler dokulara oldukça iyi dağılırlar, inflamasyon varsa periton, plevra, perikard ve sinovya sıvılarına tedavi için yeterli düzeyde geçerler. Kemik dokusuna iyi geçerler. Ancak göz ve prostata girişleri yeterli düzeylerde değildir.  1. ve 2. kuşak sefalosporinlerin BOS’a tedavi edici oranda geçmez. 3. kuşak sefalosporinlerden sefotaksim, seftriakson, seftazidim, seftizoksim menenjit durumunda BOS’na yeterli düzeylerde geçerler.
Sefalosporinler plasentadan fötal dolaşıma ve anne sütüne geçerler.
Sefalosporinlerin çoğu vücuttan metabolize edilmeden, böbreklerden glomerüler fitrasyon ile atılır.  Sadece sefoperazon %70 oranında safraya  atılır ve safrada yüksek düzeylere ulaşır.
Uyarılar: Sefalosporin tedavisi sırasında flebit sık görülen komplikasyonudur. İV infizyonun yavaş yapılması ile flebit görülme sıklığı azaltılabilir.
Sefalosporinler K vitamini metabolizmasını bozarlar, ayrıca barsak florasını bozarak K vitamini sentesizini inhibe ederler. Bu nedenle özellikle genel durumu bozuk hastalarda bu ilaçlar kullanılacağı zaman K vitamini de verilmelidir.

1.kuşak sefalasporinler;

1.kuşak sefalasporinler MSSA, pneumokoklar gibi gram pozitif koklara en etkili iken, gram pozitif koklardan enterokoklara etkisizdir. 1. kuşak sefalosporinler stafilakok ve streptekok enfeksiyonlarında penisilinlerin kullanılamadığı durumlarda etkin seçeneklerdir. Beta laktamaz oluşturan stafilokoklara karşı en etkili sefalosporin sefalotindir.
Penisiline allerji durumunda %3-7 oranında sefalosporinlerede çapraz allerji görülmektedir. 1. kuşak sefalasporinler cerrahi profilakside sıklıkla tercih edilen antibiyotiklerdir. Kardiak, torasik, ortopedik, vasküler, biliyer, intraabdominal ameliyatlarda profilaktik kullanılırlar. Yarılanma ömrü daha uzun olduğundan genelde sefazolin tercih edilmektedir.

1. kuşak Sefalosiprinlerin kullanış şekli, erişkin dozu ve müstahzarları

  • Sefazolin 3×1 gr Paranteral Sefazol®, Cefamezin®, Maksiporin®, Cefozin®, İespor®.
  • Sefadroksil 2×0,5 gr PO Cefradur®, Duricef®
  • Sefaleksin 4×0,5-1 gr PO Maksipor®, ®Sef
  • Sefradin 4×0,5 gr PO; Sefril®
  • Sefalotin : 1 gr Keflin®

2. kuşak Sefalosiprinler

2.Kuşak sefalosporinlerin gram pozitif koklara etkinliği 1. kuşağa göre daha az gram negatiflere etkinlikleri ise daha fazladır. Özellikle sefuroksimin H. influenza, M. Catarrhalis ve gonokoklara etkinlikleri iyi decededir. Sefoksitin anaerop etkinliği fazla olan 2. kuşak sefalosporindir. Sefoksitin beta laktam antibiyotikler içinde Bacteroides fragilis’e karşı en etkili ilaçtır.

2. kuşak Sefalosiprinlerin kullanış şekli ve erişkin dozu

  • Sefoksitin 4×2 gr Paranteral; Mefoxin ®
  • Sefuroksim (parenteral) 3×1,5 gr Zinnat ®, Multisef ®, Oraceftin ®, Aksef ®, Cefaks ®
  • Sefuroksim aksetil 2×0,5 gr PO
  • Sefaklor 2×0,5 gr PO Cec®, Ceclor ®, Kefsid ®, Losefar ®
  • Sefprozil: 2×500 mg tb; Serozil ®

3. kuşak Sefalosiprinler

3.kuşak sefalosporinlerin gram negatif aerop basillere etkinliği 1. ve 2. kuşağa göre daha iyidir. Enterik gram negatif basillere etkilidirler. Bu kuşak içinde pseudomonaslara etkili olanlar; sefoperazon ve seftazidimdir. Seftazidim pseudomonaslara en etkili 3. kuşak sefalosporindir. Duyarlı bakterilerin betalaktamaz enzimi salgılamaları ile bu bakterilerde sefoperazona karşı direnç gelişimi oluşmuştur. Bu nedenle sefoperazon bir betalaktamaz inhibitörü olan sulbaktam ile kombine edilmiştir.
Seftriakson, gonokoklara en etkili 3. kuşak sefolosporindir. 3. kuşak sefolosporinler gram negatif tüm bakterilere 2. kuşaktan daha etkilidir. 3. kuşak sefalosporinler; menenjit  dışı gelişen enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır.
Sefotaksim, seftriakson, seftizoksim gibi üçüncü kuşak sefalosporinler gram negatif enterik basillere çok, gram pozitif bakterilere ise zayıf etkilidir. BOS’a geçişlerinin iyi olması nedeniyle menenjit tedavisinde ilk tercihtir.
Seftazidim; antipseudomonal özelliği nedeniyle menenjitler de dahil pseudomonaslara bağlı enfeksiyonlarda genellikle bir aminoglikozit ile kombine edilerek kullanılır. Aynı özelliğinden dolayı nötropeni + ateş durumunda tercih edilir.
Seftriakson bir çok merkezde gonokok enfeksiyonlarının tedavisinde ilk seçenektir. Bakteriler tarafından salgılanan betalaktamazlara direnç geliştiğinden bugün için sulbaktam ile güçlendirilmiş sefaperazon ile kombine preperatları kullanılır.

3. kuşak Sefalosiprinlerin kullanış şekli ve erişkin dozu

  • Seftriakson 2×1-2 gr Paranteral Rocephin ), Cephaxon ®, Forsef ® , İesef ®, Nevakson ®, Unacefin ®, Desefin ®
  • Sefoperazon 3×2 – 2×2 gr Paranteral; Cefobid ®, Primasef ®
  • Sefoperazon + sulbaktam 3×2 gr-2×2 gr Paranteral; Sulperazon ® (sulbaktam içeriyor),
  • Sefotaksim 4×2 – 3×2 gr Paranteral; Claforan ®, Sefagen ®, Sefoksim ®, Betaksim ®, Sefotak ®,Taxocef®
  • Seftazidim 3x2gr Paranteral; Fortum ®, Seftaz ®
  • Seftizoksim 2×2 gr- 3×2 gr Paranteral;  Cefizox ®
  • Sefiksim 1×0,4 gr PO Suprax ®, Zimax®

4. kuşak sefalosiprinler

4.kuşak sefolosporinlerden sefepim gram negatif bakterilere en etkili olanlarındandır. Gram negatif basillerin dış membranına daha iyi penetre olur, birçok krornozomal ve plazmid aracılı beta laktamazlara karşı üçüncü kuşak sefalosporinlere göre daha dayanıklıdır ve beta laktamaz indüksiyonu azdır.

4. kuşak Sefalosiprinlerin kullanış şekli ve erişkin dozu

  • Sefepim 3x2gr-2×2 gr Paranteral MAXIPIME ®, Unisef ®

5. kuşak sefalosporinler

5.kuşak sefalosporinler, Gram negatif etkinliği, anti-psödomonal etkinliği, metisiline dirençli S.aureus (MRSA) dahil, Gram pozitif patojenlere de etkilidir. Seftobiprol, MSSA ve MRSA, metisiline duyarlı ve dirençli koagulaz-negatif stafilokok­lar, penisiline dirençli suşlar dahil S.pneumoniae, ampisiline duyarlı Enterococcus faecalis’e etkilidir acak Enterococcus faeciuma etkisizdir.

  • Seftobiprol      Zevtera® 
  • Seftarolin; 2x600mg Omvelin ®

Oral kullanılabilen sefalosporinler

  1. kuşak; kuşaktan sefaleksin, sefadroksil, sefradin
  2. kuşak;  kuşaktan sefuroksim aksetil ve sefaklor
  3. kuşak;  kuşaktan sefiksim ve cefdinir

Sefalosiprinlerin Genel Antimikrobiyal Spektrumu

1. kuşakGram-pozitif koklar (S. aureus dahil) etkindir.
2. Kuşak1. kuşağa göre  gram pozitif koklara etkinliği  daha az,
Gram negatiflere etkinlikleri ise daha fazladır
Bazıları anaerobiklere etkin, S. aureusa ise etkisi azalmış
3. Kuşak1. ve 2. kuşağa kıyasla daha fazla Gram-negatif etkinlik, 
S. aureus ve Gram pozitif  etkinliği azalmış, bazıları Psödomonal etkinlik
4. Kuşak3. kuşağa benzer artı antipsodomanal etkinlik
5. KuşakGram-negatif etkinlik 3. kuşağa benzer, S. aureus’a (MRSA dahil)
S. pneumoniae’ye karşı da etkindir.

Kaynaklar:

  1. drugs.com
  2. Wilson, W. R., Karchmer, A. W., Dajani, A. S., Taubert, K. A., Bayer, A., Kaye, D., … & Durack, D. T. (1995). Antibiotic treatment of adults with infective endocarditis due to streptococci, enterococci, staphylococci, and HACEK microorganisms. Jama, 274(21), 1706-1713.
  3. Bisno, A. L., Dismukes, W. E., Durack, D. T., Kaplan, E. L., Karchmer, A. W., Kaye, D., … & Wilson, W. R. (1989). Antimicrobial treatment of infective endocarditis due to viridans streptococci, enterococci, and staphylococci. Jama, 261(10), 1471-1477.
  4. ZASOWSKI, Evan J., et al. Multicenter observational study of ceftaroline fosamil for methicillin-resistant Staphylococcus aureus bloodstream infections. Antimicrobial agents and chemotherapy, 2017, 61.2: e02015-16.
  5. Levine, D. P., & John, J. (2017). Antimicrobial Resistance in Staphylococci aureus: Mechanisms of Resistance and Clinical Significance. In Antimicrobial Drug Resistance (pp. 819-826). Springer, Cham.
Etiket: 2. kusak Sefalosiprin2. kusak Sefalosiprinlerdesefinflebitikinci kusak sefalosporinlerRocephinsefaklorsefalosporinlersefaperazonsefazolinsefepimsefotaksimseftazidimseftizoksimseftriaksonucuncu kusak sefalosporinler
AYDIN SARIHAN

AYDIN SARIHAN

ilgili Yazılar

Zor hasta yönetimi-2

Zor hasta yönetimi-2

yazan Çağdaş Can
18/02/2026
0

Acil servislerde zor hasta olarak nitelendirilen popülasyon bir kez daha konu başlığımız. Kolayca birçok örnek verebiliriz. Akut psikomotor ajitasyon, şiddet...

Kolinerjik toksidrom

Kolinerjik toksidrom

yazan Çağdaş Can
12/08/2025
0

Kolinerjik Çalışmak için çalışmak. Emek için emek. Kulağa umutsuzca gelebilir ama gelmemeli. Çünkü maalesef hayatın sırrı burada yatıyor. İzninizle konuyu...

Mortal ilaçlar

Mortal ilaçlar

yazan Çağdaş Can
01/08/2025
0

Bir ilaç bile Açık havada dolanmak... Kim demişti bunu. Arkadaşlarımdan biri olmalı ama hangisi... Açık havada geziyor, martıların fotoğraflarını çekiyordum....

Acil Servislerde Sık Kullanılan İlaçlar

Acil Servislerde Sık Kullanılan İlaçlar

yazan Çağdaş Can
12/05/2023
4

Acil ilaçları 'Mutluluğunuz için daha fazla ilaç tüketin' İlaç Satıcısı acil ilaçları acil ilaçları 1) Nalokson: Opiat toksikasyonunda 0.4-2 mg IV...

Remdesivir

Remdesivir

yazan AYDIN SARIHAN
17/04/2020
0

Remdesivir COVID 19 için yeni bir umut mu? Remdesivir başlangıçta Ebola ve Marburg virüslerini tedavi etmek için tasarlanmıştır. Yeni yapılan...

Lopinavir – Ritonavir

Lopinavir – Ritonavir

yazan AYDIN SARIHAN
24/03/2020
0

Lopinavir - Ritonavir ( KALETRA ®) Kaletra 200 mg /50 mg Film Kaplı Tablet; 50 mg ritonavir ile birlikte  200...

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
EKG

İnferior MI (inferior miyokart infaktüsü)

yazan AYDIN SARIHAN
03/01/2020
Travma

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım İkincil Bakı

yazan AYDIN SARIHAN
20/09/2014
Güncel

Doktorlar Neden Doktorlar ile Evlenir

yazan Çağdaş Can
27/01/2019
Cerrahi Aciller

Göz ilaçları kullanımında, dikkat edilmesi gereken noktalar

yazan AYDIN SARIHAN
23/03/2013
Kolinerjik toksidrom
Güncel

Kolinerjik toksidrom

yazan Çağdaş Can
12/08/2025
Rahat
Güncel

Rahat

yazan Çağdaş Can
08/12/2022
  • Acil Tıp Video
  • TeknoAcil
  • Tıp Medya
  • Toksikoloji

© 2020 aciltıp.com

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Sign Up with Facebook
Sign Up with Google
OR

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • Anasayfa
  • Resusitasyon
  • Toksikoloji
  • Travma
  • Kardiyak Aciller
  • Radyoloji
  • COVID 19
  • Tıpunk
  • Bloglar

© 2020 aciltıp.com