Trisiklik Antidepresan Zehirlenmesi

Trisiklik Antidepresan (TSA) Toksisitesi


Trisiklik antidepresanların toksik dozu:  1-5 mg/kg

Trisiklik antidepresan zehirlenmesi tanı: Semptomlar, ilaç düzeyi ve karasteristik ekg bulguları olması gerekir. Hastanın sadece ilaç düzeyi tanı koymada ayırt edici değildir hastanın ilaç düzeyi diğer aldığı ilaçlara bağlı olarak yanlış pozitif çıkabilir (karbamazepin ,setrizin, difenhidramin)

Trisiklik antidepresan zehirlenmesi Ekg bulguları

Sinus taşikardisi sağ aks deviasyonu uzamış; PR aralığı, QRS kompleksi ve QT aralığı
Ekg bulguları, ilk 6 saat içinde başlar ve 36-48 saat devam eder ekg’de QRS’de 100 ms üstünde olması terminal sağ aks deviasyonu ya da brugada paterni varsa sodyum bikarbonat endikasyonu vardır.
Tedavi:

Hastalar semptomu yoksa ve başka ilaç alımı yoksa 6 saat sonra taburcu edilebilir.
Hastalar eğer  semptomatikse asemtomatik olduktan sonra  normal ekg bulguları mental durum ve antimuskarinik semptomlar dahil 24 saat sonra taburcu edilebilirler.

Sık Kullanılan Trisiklik ve Benzeri Antidepresanlar

İlaç Yarılanma ömrü (saat) Günlük doz (mg)
Trisiklik antidepresanlar
Amitriptilin 5-45 25-300
Klomipramin 15-60 25-300
Imipramin 5-30 25-300
Opipramol 6-9 50-300
Trisiklik Benzeri Antidepresanlar
Maprotilin 25-50 25-225
Trazodon 6-11 150-250
Mianserin 1-40 10-160

DİĞER ANTİDEPRESANLAR

Diğer antidepresanlar depresyon tedavisinde daha çok kullanılan ilaçlardır. Siklik antidepresanlardan daha az toksiktirler ancak seyrek de olsa konvülsiyon ve hipotansiyon yapabilirler. Bu ilaçların antikolineıjik etkileri yoktur.

Diğer Antidepresanların Özellikleri

İlaç Adı Toksik Etkiler
Bupropion Konvülsiyon, sinüs taşikardisi
Mirtazapin Hipotansiyon, priapizm
Fluoksetin Konvülsiyon, Serotonin Sendromu (Dalgınlık, huzursuzluk,
Sertralin EKG’de minor ST-T değişiklikleri, sitaloprama bağlı QT
Paroksetin uzaması
Fluvoksamin
Venlafaksin

Toksik Doz

 

 

Genellikle tedavi dozunun 10 katından fazlası bile ciddi bir zehirlenme belirtisi oluşturmaz, ancak bupropion orta derece doz aşımlarında bile konvülsiyonlara yol açabilir.
Tanı
Depresyon öyküsü olup letarji, koma ve konvülsiyon gelişen hastalarda antidepresan ilaçlarla zehirlenme düşünülür. Siklik olmayan antidepresanlar (sitalopram ve fluoksetin dışında) kalp damar sisteminde toksik etkiler yapmamaları yönüyle diğerlerinden ayrılırlar. Özgül Yöntemler
Serum ve idrarda ilaç düzeylerinin ölçülmesi zor olup tedavinin düzenlenmesine de katkısı yoktur.
 TSA ilaçlarla zehirlenmenin ayırıcı tanısı için EKG çekilmelidir.
Tedavi
 TSA ilaç zehirlenmeleriyle aynıdır.
Özgül Antidot ve İlaç yoktur. Serotonin Sendromunda, serotonin antagonisti etkileri bulunan siproheptadin ya da metiserjid yararlı olabilir. Siproheptadin ağız yoluyla yetişkinde 4-8 mg 1-4 saatte bir, çocukta 0,25 mg/kg/gün bölünmüş dozlarda 6 saatte bir verilir. Metiserjid Türkiye’de yoktur.
Mide yıkaması ilk 1 saat içinde ve ilaç yüksek dozda alınmışsa yapılır. Aktif kömür zehirin uzaklaştırılmasında yararlıdır.
Hemodiyaliz, hemoperfüzyon ve zorlu diürezin tedavide yeri yoktur.

TSA Zehirlenmesinde Önemli bilgiler

 

Kaynaklar

  1. Benowitz NL. Antidepressants, General (Noncyclic) and Antidepressants, Tricyclic. In: Olson KR, ed. Poisoning and Drug Overdose, 4th edition, NewYork, Lange Medical Books/McGrawHill, 2004:88-93.
  2. Ellenhorn MJ. Cyclic Antidepressants. In: Ellenhorn MJ, Schonwald S, Ordog G, Wasserberger J, eds. Ellenhorn’s Medical Toxicology, 2nd edition, Baltimore, Williams and Wilkins Publishing, 1997:624-650.
  3. Editorial Staff: Antidepressants, Tricyclic, Citalopram and RelatedAgents (Management/ Treatment Protocol). In: Klasco RK (Ed): POISINDEX® System. Thomson Micromedex, Greenwood Village, Colorado (Vol 125, expires 9/2005).
  4. Michael JB, Sztajukrycer MD. Deadly Pediatric Poisons: Nine Common Agents That Kill At Low Doses. Emerg Med Clin North Am 2004;22(4):1019-1050.
  5. Geiss GL, Bond GR. Antidepressant Overdose:Tricyclic, Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Atypical Antidepressants. In: Erickson TB, Ahrens WR, Aks SE, Baum CR, Ling LJ, eds. Pediatric Toxicology, NewYork, McGraw-Hill New, 2005:296-302

Editör: Dr. Hasan Güneş, Dr. Aydın Sarıhan

Exit mobile version