EKG’de Resiprokal Değişiklikler

EKG’de Resiprokal ST Depresyonu (ST Çökmesi)

Resiprokal ST Depresyonu terim olarak ST elevasyonlu miyokart enfarktüsünde uyumlu derivasyonlarında görülür ve üç farklı özelliği vardır.

  1. Gerçek resiprokal değişiklik; ST elevasyonun saptandığı derivasyonun karşısındaki derivasyonlarda ST depresyonu görülmesidir.
  2. Posterior miyokart enfarktüsünde, resiprokal ST depresyonu V2-V3 de görülür.
  3. Subendokardal iskemi ile beraber ST depresyonu çok nadir görülür.

Resiprokal değişiklik görülmesi miyokart enfarktüsü bülüklüğü ile koreledir. Mortalite açısından yüksek risk taşır. Ayrıca trombolitik tedaviden daha fazla fayda görürler. Ancak resiprokal ST depresyonunun görülmemesi myokart enfarktüsünü dışlamaz

İnferior miyokart enfarktüsünde resiprokal değişiklik 

İnferior MI da ST elevasyonu II, III ve aVF da görülürken, Resiprokal ST depresyonu aVL de görülür. Hatta inferior MI için aVL de ST depresyonu daha güçü prediktif değeri olduğu iddia edilmektedir.
inferior MI resiprok

İnferoposterior miyokart enfarktüsünde resiprokal değişiklik

II, III ve aVF de elevasyon V1-4 depresyonlar görülürken aVL de beklenenden daha fazla resiprokal ST  depresyonları eşlik eder. Total ST depresyonları arttıkça prognoz kötüleşir.

İnfero lateral miyokart enfarktüsünde resiprokal değişiklik

II, III, aVF , V5-6 da ST elevasyonu, aVL de elevasyon beklenirken resiprokal  ST depresyonu veya izo elektrik hatta görülebilir.

Lateral  ve anterior   miyokart enfarktüsünde resiprokal değişiklik

Lateral MI  aVL ST elevasyonu bazen I, V5,6 da eşlik edebilir. Resiprokal ST depresyonu  ise II, III ve /veya aVF de görülür.

Anterior miyokart enfarktüsünde resiprokal değişiklik

Anterior MI da V1-4 (özellikle V2-3) ST elevasyonu görülürken  resiprokal ST depresyonu Değişiklik II,III aVF de görülebilir.

Posterior miyokart enfarktüsünde resiprokal değişiklik

Posterior EKG derivasyonlarında (V9-V7)  ST yüksekliği, inferior derivasyonlarda ST elevasyonu vardır. Posterior enfarktüste resiprokal değişiklikler V1-3 de görülmektedir.

Posterior MI

 

Referanslar

  1. Smith SW, Zvosec DL, Sharkey SW, Henry TD: The ECG in Acute MI: An Evidence-Based Manual of Reperfusion Therapy. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins, 2002, p 320
  2. Birnbaum Y, Sclarovsky S, Solodky A, et al: Prediction of the level of left anterior descending coronary artery obstruction during anterior wall acute myocardial infarction by the admission electrocardiogram. Am J Cardiol 1993;72:823–826.
  3. Kosuge M, Kimura K, Toshiyuki I, et al: Electrocardiographic criteria for predicting total occlusion of the proximal left anterior descending coronary artery in anterior wall acute myocardial infarction. Clin Cardiol
    2001;24:33–38.
  4. Peterson ED, Hathaway WR, Zabel KM, et al: Prognostic significance of precordial ST segment depression during inferior myocardial infarction in the thrombolytic era: Results in 16,521 patients. J Am Coll Cardiol
    1996;28:305–312.
  5. Goldberger AL, Erickson R: Subtle ECG sign of acute infarction: Prominent reciprocal ST depression with minimal primary ST elevation. Pacing Clin Electrophysiol 1981;4:709–712.
Exit mobile version