Non ST Akut Koroner Sendrom (NST-AKS) Tedavisi

NST-AKS

Non ST Akut Koroner Sendrom Medikal Tedavisi

Standart Medikal Tedavi

Oksijen;

Non ST Akut Koroner Sendrom(NST-AKS) hastalarında arterial oksijen saturasyonu <90 ,solunum sıkıntısı veya  hipoksemi olasılığı yüksek ile tamamlayıcı oksijen verilmelidir.(Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C) AHA/ACC 2014

 Nitrogliserin

Sublingual nitrogliserini her 5 dakikada bir uygulamak 3 anjinal atak için uygulamak ve iv nitrogliserin ihtiyacını değerlendirmek (Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).
Devam eden iskemi, Kalp yetmezliği  veya hipertasyon varsa (Sınıf I, Kanıt Düzeyi: B).
Son zamanlarda fosfodiesteraz inhibitörü kullanımı varsa nitrogliserin kullanımı (Sınıf III tehlikeli, Kanıt Düzeyi: B).

Analjezik Tedavi

İv Morfin; Devam eden iskemik göğüs ağrısına maksimum antiiskemik tedavi verilmesine rağmen yanıt yoksa verilebilir (Öneri Düzeyi Sınıf IIb, Kanıt Düzeyi: B).
NSİİ’ler (aspirin hariç) başlangışta kullanılmamalı, hastanede yatış süresi boyunca kesilmeli. Çünkü MACE ile ilgili rikleri arttırmaktadır. (Öneri Düzeyi Sınıf III tehlikeli, Kanıt Düzeyi: B).
 

Anti iskemik Tedavi

Beta-bloker

B-blokerler dolaşımdaki katokolaminlerle yarışmalı olarak maykardiyal etkilerini baskılarlar ve kontraktilite, kan basıncı ve kalp hızını azaltarak oksijen ihtiyacını azaltırlar.
STEMI ve kararlı anjina hastalarıyla yapılan erken dönem çalışmalardan ß-blokerlerin yararlı etkilerine ilişkin kanıtlar elde edilmiştir.
İntravenöz beta-blokerlerin erken dönem kullanımı;.
COMMIT çalışması; NST-AKS  hastalarında intravenöz metoprolol tedavisinin daha fazla kardiyojenik şok tablosuna neden olduğunun gösterilmiş.
CRUSADE kayıt çalışmasında; NST-AKS olgularını içeren, akut dönemde beta-bloker kullanımı ile hastane içi mortalitede %34 azalma sağlandığı gözlenmiştir.
Sonuç: Başvuru anında hipertansif veya taşikardik NST-AKS hastalarına, hemodinamik olarak stabil ise (<Killip sınıf III) intravenöz beta-bloker verilebileceği önerisi yapılmıştır (Öneri Düzeyi Sınıf IIa, Kanıt Düzeyi: C).
Kalp yetmezliği, düşük debili durumlar veya beta blokörlerle ilgili kontrenedike durumu olamayan hastalarda 24 saat içinde oral beta blokör başlanılması (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: A).
NST-AKS ile beraber stabilize kalp yetmezliği ve azalmış sistolik fonksiyonu olan hastalarda Uzun salınımlı metoprolol, karvedilol veya bisoprolol verilmesi (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).
Başlangıçta ​​Beta blokerin kontrendike olduğu hastalarda daha sonra uygunluğunu belirlemek için yeniden değerlendirmek (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).
Sol ventrikül fonksiyonu olan NST-AKS de beta bloker tedavisinin devamı (Öneri Düzeyi Sınıf IIa, Kanıt Düzeyi: C).
IV Beta blokörler şok riski olanlarda kullanımı tehlikeli (Öneri Düzeyi Sınıf III tehlikeli, Kanıt Düzeyi: B).

Kalsiyum kanal blokeri

ilk tedavide Nondihidropridin grubu kalsiyum kanal blokörleri (NDHP KKB) tekrarlayan iskemi ve beta blokör kontrendikasyonu olan sol ventrikül yetmezliği olmadan, artmış kardiyojenik şok riski, PR intervali >0.24 sn veya pace makersiz 2.-3. derece AV blok da tedavide kullanımı (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: B).
Oral NDHP KKB beta blokör ve nitrat kullanımına rağmen tekrarlayan iskemi de kontrendikasyon yokken kullanım (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).
Beta blokör kontrendikasyonları, kabül edilemez yan etikileri, veya iskemik semptomlarda yatersiz olduğunda KKB kullanımı (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).
Uzun etkili KKB ve nitrat koroner vazospazm da verilmesi (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).
Beta bloker yokken hızlı etkili nifedipin verilmesi kontraendike (Öneri Düzeyi Sınıf III, tehlikeli, Kanıt Düzeyi: B).

Kollesterol Tedavisi

Kontraendikasyon olmayan durumlarda yüksek yoğunluklu statin başlangıç ve devam tedavisi verilmesi (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: A).
24 saat içinde Lipit profiline bakılması (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: C).

Antitrombositik Tedavi

 

Aspirin

150-300 mg çiğneme şeklinde yükleme yapılarak antitrombosit tedaviye başlanmalı (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: A)
ikili antiplatelet tedavisi; aspirin oral 150-300 mg (veya 80-150 mg iv), idame oral 75-100 mg /gün 2014 ESC
Non-steroit antienfamatuvar ilaçlar ile beraber kullanılmamalı COX-1 inhibisyonu ile aspirinin etkilerini engelleyebileceği ve COX-2 inhibisyonu ile protrombotik etki yaratarak iskemik olayları artırabileceği için, aspirin ile birlikte kullanılmaması gereken ilaçlar olduğu vurgulanmakta (Öneri Düzeyi Sınıf III, Kanıt Düzeyi: C).

P2Y12 inhibitörleri

Belirgin kanama gibi kontrendikasyonlar olmadıkça aspirine ek olarak P2Y12 inhibitorleri tavsiye edilir. (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: A).

Klopidogrel

Önemli bir P2Y12 antagonisti olarak kılavuzda yerini almıştır
Klopidogrel (600 mgr yükleme, 75 mgr/gün idame) ticagrelor veya prasugrel verilemeyen hastalarda kullanılmalıdır (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: B).
Klopidogrel 600 mgr yükleme PKG planlanan ve ticagrelor veya prasugrel verilemeyen (Öneri Düzeyi Sınıf I, Kanıt Düzeyi: B).

Prasugrel (Effient®))

–Bileşik son nokta (kardiyovasküler ölüm, ölümcül olmayan ME veya inme) prasugrel kolunda daha az bulunmuş

–Majör kanama (baypas ile ilişkili olmayan) daha fazla olmuştur

Ticagrelor (Brilinta®)

Glikoprotein IIb/IIIa reseptör inhibitörleri
Glikoprotein IIb/IIIa reseptör inhibitörleri (GPI); abciksimab, eptifbatid, tirofban
NonST AKS da birçok değişiklik olmamıştır.

 

Antikoagülan tedavi

Antikuagulan tedavi iskemik , kanama risklerine göre ile etkinliği vegüvenliğine göre seçilir.

Fondaparinuks

Enoksaparin/ Heparin/  Varfarin

Düşük molekül ağırlıklı  heparin  (enoksaparin)/ Heparin/  Varfarin  (Coumadin), Antikoagülan tedavide bu ilaçların kullanılması ile ilgili önerilerde önemli bir değişiklik yoktur.

Direkt trombin inhibitörleri

KAYNAKLAR

Exit mobile version