Yazın geldiği şu günlerde diyabetlilerimiz acaba çıplak ayakla çimlere basmak isterler mi. Ayaklarının yanmasından, karıncalanmasından, bazen üşümesi veya çok sıcak hissetmeden, tırnak kesimi yaparken hissizleşmeden, tırnak batması olmadan sağlıklı bir bedenin onca yükünü çeken ayaklarının sağlıkla işlevini yerine getirmesini ister mi.
Evet seslerini duyar gibiyim.
Diyabetli bireyin ayak bakımı çok önemlidir. Yapılacak, alınacak önlemler çok kolaydır ancak sadece yapmak gerekir. Bunların neler olduğuna bakacak olursak her gün ayaklarını yıkayıp kurulamalı, parmak aralarını akıntı, kızarıklık veya herhangi bir değişim var mı diye kontrol etmeli. Tırnakları düz bir biçimde kesmeli, oval kesmemeli ve törpü ile düzeltmeli. Ayaklara nemlendirici vazelin veya nemlendirici kremler sürmeli. Günlük açık renkli, pamuklu çoraplar giymeli ki akıntı olursa kolay fark edebilsin. Lastikleri gevşek çoraplar tercih etmeli. Parmakları açıkta bırakacak terlik ve ayakkabı giyilmemesine özen göstermeli. Ayakkabı alırken beyaz kağıda ayak şeklini çizip onu kalıp gibi keserek alacağı ayakkabının içinde denemeli, basınç yapan yerlerin olmadığından emin olmalı.
Diyabetik ayaktaki patolojik durumları sıralayacak olursak üşüme ve yanma hissi, dolaşım bozukluğuna bağlı nem kaybı, deri renginde değişme, tüylerde azalma, nabız değişikliği, duyu kaybının olması. Unutulmaması gereken diğer bir nokta ise çarpma veya tırnak kesme sırasında hissetmeden kendi ayağına zarar verebileceği.
Bu durumların varlığında hemen doktorunuza başvurun. Ne olursa olsun korunma yöntemlerini uygulayın. Çimenlerin üzerinde, taze kokulu bahçelerde gönlünüzce ve hayalinizdeki gibi gezip dolaşabileceğiniz güzel yaz günleri diliyorum.
Sevil Sözbir, Diyabet Hemşireliği, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Manisa