Posterior Miyokard infarktüsü Nedir ?

Posterior MI

P mitrale, sinus taşikardisi

Akut Posterior MI

Akut posterior MI EKG bulguları diğer miyokard infarktüslerinde görülen tipik ST elevasyonu bulgularından farklıdır.
Genellikle posterior inen arter (insanların% 80’inde sağ koroner arterin bir dalı) tarafından verilen damar içinde tromboz nedeniyle posterior duvar miyokard infarktüsü oluşur. Bu sıklıkla inferior MI ile birliktedir.

Akut posterior miyokard infarktüsü EKG bulguları:

1) Septal ve anterior precodial derivasyonlarda  ST segment depresyonu  (V1-V4). Bu EKG elektrotları anteriora yerleştirilmiş, ancak posterior MI bulgusunu tersten görür ve horizontal aynadaki görüntüsünü verir.
2) V1 ya da V2’de  R >  S
3) Posterior EKG derivasyonlarında (V9-V7)  ST yüksekliği. Posterior MI  varsa yüksek olasılıkla inferior derivasyonlarda ST elevasyonu vardır.
4) inferior derivasyonlarda (II, III, ve aVF)  ST yüksekliği varsa İnferior MI ile birlikte olabilir.

Posterior MI

Schimitt C ve arkadaşları (4) infarktüsle ilişkili arterleri anjiyografik olarak dökümente ettikleri çalışmalarında sağ prekordiyal derivasyonlarla (RV3-RV6), posterior bölgeyi gösteren (V7-V9) derivasyonlarındaki ST değişikliğinin akut miyokard infarktüsü tanısına katkılarının minimal olduğunu göstermiştir.
V7-V9 da ST segment elevasyonu olan akut inferior miyokard infarktüslü hastaların incelendiği Matetzky ve arkadaşlarının yapmış olduğu bir çalışmada da radyonüklid ventrikülografide posterolateral duvar anormallikleri ve daha geniş infarktüs sahası bulunmuştur.


Gerçek posterior MI (True Posterior MI) :


Referanslar:

  1. Schmitt C, Lehmann G, Schmieder S, Karch M, Neumann FJ, Schomig A. Diagnosis of acute myocardial ınfarction in angiographically documented occluded infarct vessel : limitations of ST-segment elevation in standard and extended ECG leads. Chest 2001; 120:1540-6.
  2.  Matetzky S, Freimark D, Chouraqui P, et al. Significance of ST segment elevations in posterior chest leads (V7 to V9) in patients with acute inferior myocardial infarction: application for thrombolytic therapy. J Am Coll Cardiol 1998; 31: 506-11.
Exit mobile version