Anormal EKG
- İki veya daha fazla takip eden derivasyonda >0.1 mV (1 mm) ST segment elevasyonu olan hastalar akut koroner sendrom açısından risk altındadır ancak yapılan çalışmalar ST segment elevasyonu olan hastaların sadece %50-85’inde akut miyokard enfarktüsünü halının altından çıkarmıştır.
İlginize
- V1-V2 elektrotlarının 4. interkostal aralığın üstüne yerleştirilmesi: Dördüncü interkostal aralık üstüne yerleştirilen elektrotlar sonucunda görülür. İlgili derivasyonlarda psödo-infarkt görüntüsü alınır.
- D3 elektrodunun yanlış yerleştirilmesi: Kalbin izoelektrik aksının hemen yanında bulunduğundan yerleşim hatası QRS morfolojisinde farklılığa neden olur. Bu nedenle D3 derivsyonunda oluşan izole patolojik q morfolojisi anlamlı değildir.
- Bacak elektrotlarının batına yakın yerleştirilmesi: D3 veya D2’nin kalça veya alt batına yakın yerleştirilmesi durumunda inferior derivasyonlarda ST veya T dalga değişiklikleri görülebilir.
- Sol-sağ elektrot yanlış yerleşimi: D1 derivasyonunda qs paterni, aVR derivasyonunda R dalga pozitifliği saptanır. Geçirilmiş yüksek lateral MI görüntüsü verir.
- Alışık olunmayan R dalgası: Prekordiyal elektrotların kendi içinde yanlış sırayla göğüs kafesine yerleştirilmesi.
- D1,2 veya D3 izoelektrik ise (flat line): Sağ bacak elektrodunun kola takılması durumunda görülür.
- D1 derivasyonunda P dalga negatifliği: İki kol arası yanlış elektrot söz konusudur.
- Önceki EKG’de bulunmayan dinamik ST depresyonu veya T dalga anormallikleri: Elektrodun kalbe olan uzaklığında değişim sorgulanmalı.
Sık Görülen EKG Elektrot Yerleşim Hataları
EKG Bulgusu | Olası Elektrot Pozisyonu |
ST-T değişiklikleri | Elektrot ekstremite proksimalinde |
QRS voltaj değişikliği | Elektrot göğüs kafesi sağ tarafında |
D1’de P dalga negatifliği | Kol elektrotlarında yanlışlık |
D1, D2, D3 derivasyonlarda R dalga progresyon kaybı | Sağ bacak elektrodu kola takılırsa |
Ön yüzde patolojik q | V1, V2 elektrotları normalden üstte |
Prekordiyal derivasyonlarda R dalga değişkenlikleri | İlgili derivasyonlarda elektrot yanlış yerleşimi |
- J point elevasyon: Konkav, J benzeri, V2-V5 arası sık saptanan, geniş T dalgaları ile devam eden ST segment elevasyonuna denilir.
- Sol ventrikül hipertrofisi: V1-V3’de derin S dalgaları, inferior ve lateral derivasyonlarda ST depresyonu (Strain patern).
Perikardit: Epikardiyum inflamasyonuna denilir. PR depresyonu %50 hastada görülür, tüm derivasyonlarda ST segment elevasyonu beklenen olur.
Flutter dalgaları: Flutter dalgaları ST elevasyonunu taklit edebilir. İntravenöz AV nodal yavaşlatıcı ilaçlar ile izoelektrik hattaki ST segmenti görünür hale getirilmelidir.
Sol dal bloğu(LBBB): V1-V3 derivasyonlarda derin S dalgaları. D1-AVL derivasyonlarında R-R’ paterni görülür. Sgarbossa kriterleri sol dal varlığı durumunda akut miyokard enfarktüsü için geliştirilmiştir.
Sgarbossa kriterleri
1. D1-AVL,V5-V6 derivasyonlarında 1 mm üzerinde ST segment elevasyonu (5 puan)
2. V1-V3 derivasyonlarında 1 mm üzerinde ST depresyonu (3 puan)
3. V1-V3 derivasyonlarında 5 mm üzerinde ST elevasyonu (2 puan)
Üç puan ve üstü miyokard enfarktüsü tanısı için %90 spesifik. Kriterlerden sadece V1-V3 derivasyonlarında 5 mm üzerinde ST segment elevasyonu karşılanıyor ise LBBB sebepli artmış mortalite varlığı bilinmeli.
- Ventriküler pace: Dal bloğu benzeri görüntü veriri. Pace vurusu çentikleri hastada pace olduğunun göstergesidir.
- Titreyen hasta: Parkinson hastasında tremor nedeniyle ventriküler fibrilasyon görünümü alınabilir. Ateş yüksekliği durumunda hastanın titremesi var ise benzer görünüm saptanır.
Göğüs kafesi ön yüz travması: Sternum fraktürlerinde non-spesifik ST-T değişiklikleri görülür. Serum troponin değeri ve ekokardiyografi ile kardiyak tamponad ve duvar hareket kusuru dışlanmalıdır.
Ve atipik akut koroner sendrom bulgular taşıma potansiyeli olan kadınlar/diyabetik/ileri yaş hastalar için EKG çekme eşiği düşük tutulmalıdır.
Ayrılış
- Dinamik EKG değişikliklerinde elektrot yerleri kontrol edilmeli.
- EKG değişikliği her zaman önemli, nedeni araştırılmalı.
- ST segment elevasyonu ve göğüs ağrısı olan hastaların %50-80’inde akut koroner sendrom saptanmıştır. Ayırıcı tanıda kardiyak dışı nedenler akılda tutulmalıdır.
Sorumluları
– Horan LG, Flowers NC, Johnson JC. Significance of the diagnostic Q wave of myocardial infarction. Circulation. 1971;43:428-436.
– Surawicz B, Knilians TK, eds. Misplacement of leads and electrocardiographic artifacts. Chou’s Electrocardiography in Clinical Practice. 5 th ed. Philadelphia: W.B. Saunders Company; 2001:569-582.
– Wang JJ, Pahlm O, Warren JW, et al. Criteria for ECG detection of acute myocardial ischemia: Sensitivity versus specificity. J Electrocardiol 2018;51:S12-S17.
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa