Aort Diseksiyonu Nedir ?

aort diseksiyonu

Aort Diseksiyonu

Aort damarı duvarı 3 tabakadan oluşur. bunlardan iç tabakasının harabiyeti sonucu aort diseksiyonu oluşur. Kan, damar duvarının orta tabakasına girerek ilerler. iç ve dış damar tabakası arasında ayrılma olur.
Çıkan aorta ve ligamentum arteriosum intimada rüptür oluşursa gerçek ve yalancı lümen oluşur. Diseksiyon proksimale ve/veya distale ilerleyebilir. Diseksiyon iç tabakaya girdiğinde semptomlar kaybolur. dış tabaka (Adventisya) tabakasında oluşan diseksiyon ise ölümcüldür.
Aort Diseksiyonu Sınıflaması:

I- Stanford sınıflaması:

II- DeBakey sınıflaması:

 

Tip A  Aort diseksiyonu, olan hastaların çoğunda aort çapı <5.5 cm • Elektif cerrahi için doğru bir rehber oluşturmuyor. Aort diseksiyonu şüphesi olan hastalar aort çapı dışındaki diğer metodlar açısından sorgulanmalı (Aortic diameter ≥5.5 cm is not a good predictor of type A aortic dissection circulation 2007) • IRAD çalışmasındaki tip A Aort diseksiyonuolan 591 hastanın kayıtları:

 

(Does this patient have an acute thoracic aortic dissection:(Jama )

• Nabız/ KB farkı ve nörolojik defisit hastalığın olasılığını artırıyor (positif LR sırasıyla5.7-6.6-33.0)

Torasik Aort diseksiyonunda karotit artere ilerleyen diseksiyon sonucu inme gelişebilir. Spinal korda bası yaparsa parapleji oluşur. Aort kökü diseksiyonu perikardial tamponata yol açar. Bulantı, kusma ve diaforez sıktır. Hastalar endişelidir ve ölüm korkusu taşır. • IRAD çalışmasındaki tip A Aort diseksiyonu olan 674 hastanın 126’da kardiak tamponad bulunmuş. Senkop,bilinç değişikliği,erken mortalite; kardiak tamponatı olanlarda daha fazla. Senkop,bilinç değişikliği, X-Ray’de mediasten genişliği saptamak kardiak tamponadıdestekler ve bu hastaların acil operasyona gitmesinde yol gösterici olabilir. Muayenede: sıklıkla bulgu yoktur.

Aort diseksiyonu tanı

1-Ağrı (yırtıcı vasıflı)
2-X-Ray’de mediastende genişleme
3-Nabız veya KB açığı

Tanıda: Görüntüleme yöntemleri: X-Ray: Çoğu bulgu nonspesifik

Bilgisayarlı Tomografi

BT dezavantajı: Kontrast madde reaksiyonu, kapak fonksiyonu,intimal yırtık yeri hakkında yeterli bilgi vermez. Anjiografi:

Anjiografi Avantajları

Anjiografi dezavantajı

MR Anjiografi:

Transözefageal eko (TEE):

Diagnostic Accuracy of TEE, Helical CT,and MRI for SuspectedThoracic Aortic Dissection;SystematicReview and Meta-analysis

Görüntüleme tekniği Çalışma sayısı Sensitivite(%) Spesifite(%) Pozitiflikelyhoodratio Negatiflikelyhoodratio
TEE 10 98(95-99) 95(92-97) 14,1(6,0-33,2) 0,04(0,02-0,08)
Helical CT 3 100(95-99) 98(87-99) 13,9(4,2-46,0) 0,02(0,01-0,11)
MRI 7 98(95-99) 98(95-100) 25,3(11,1-57,1) 0,05(0,03-0,10)

• Hastane içi mortalitenin bağımsız belirleyicileri; HT,tip A diseksiyon,perikardiyal/plevralefüzyon,TTE da assendan aortada saptanan intimal flap,akut renal yetmezlik • Bu bulguların saptanması ve mortalitenin belirlenmesinde TTE faydalıdır (Predictors of in-hospital mortality in patients with acute aortic dissectionint. J.cardiol.2005)
Tip B Aort diseksiyonu: (Update on outcomes of acute type B aortic dissectionann thorac surg 2007) • Operasyon için endikasyon; rüptür, aort expansion, retrograd diseksion, malperfüzyon(visceral,periferal),geçmeyen ağrı • Toplam mortalite %8.8 :%17 cerrahi girişim yapılanlar,%7.4 medikal tedavi alanlar • Mortalite için tek bağımsız risk faktörü; rüptürAort Diseksiyonu
TEDAVİ:

Cerrahi tedavi endikasyonları:

Aort Diseksiyonu Antihipertansif tedavi

Exit mobile version