Acil Serviste Trombolitik Tedavi

Trombolitik Tedaviler

‘Riders On The Storm-The Doors’

Trombolitik tedavi; vücutta herhangi bir yerde pıhtı oluştuğunda etkili olan veya oluşmasını engellemek amaçlı var olan fibrinolitik sistemin fizyolojisinden yola çıkarak üretilmiş ilaçların iv yoldan verilmesi ile, hayatı tehdit eden durumlarda morbiditeyi ve mortaliteyi azaltmak için acil servislerde uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
İlk üretilen trombolitik ilaçlar; bakterilerde üretilmiş, bu nedenle antijenik özelliği yüksek, febril ve allerjik reaksiyon riski fazla olmuştur. Ancak maliyeti düşük ilaçlardır. Zaman içinde üretilen 2. ve 3. jenerasyon ilaçlar ise rekombinant yöntemlerle elde edilmeye başlanmış, böylelikle yan etkisi az, daha uzun yarı ömürlü, ancak daha yüksek maliyetli ilaçlar elde edilmiştir.
1.Kuşak Trombolitikler: Streptokinaz, Anistreplaz, Ürokinaz
2.Kuşak Trombolitikler: Alteplaz
3.Kuşak Trombolitikler: Reteplaz, Tenekteplaz, Lanoteplaz, Monteplaz, Pamiteplaz, Stafilokinaz
Streptokinaz: C grubu B hemolitik streptokoklar tarafından üretilir. Yarı ömrü 18 dk.’dır. Plazminojen ile kompleks yaparak etki gösterir. Antijeniktir, febril ve allerjik reaksiyon riski mevcuttur, doza bağlı hipotansiyon gelişebilir. AKS’de etkinliği ve surveye etkisi GISSI-1 ve ISIS-2 çalışmalarıyla ortaya konmuştur.
Ürokinaz: Daha çok girişimsel radyolojide kullanılır, periferik intravasküler trombüs ve tıkalı kataterlere uygulanan işlemlerde görmekteyiz. Plazminojene direk bağlanarak etki gösterir. Yarı ömrü 20 dk.’dır, allerjik reaksiyonlar nadir görülür.
Alteplaz: İlk rekombinant doku tipi plazminojen aktivatörü olup, yarı ömrü 4-6 dakikadır. Fibrin spesifiktir. STEMI, akut iskemik inme, yüksek riskli pulmoner emboli, oklude CVAD tanılarında FDA onaylı bir ilaçtır. Aritmi, kanama, kolesterol embolisi, orolingual anjioödem gibi yan etkileri olup gebelik kategorisi C’dir.
Reteplaz: E.coli’de rekombinant yönlemlerle üretilmiş olup, yarı ömrü 13-16 dakikadır. STEMI’de FDA onayı mevcuttur. Hızlı etkili, IV bolus uygulanabilmesi, hızlı etkili olması avantajlarıdır. Lokal (enjeksiyon yerinde) kanama riski mevcuttur. Gebelik kategorisi C’dir.
Tenekteplaz: Rekombinant yöntemlerle hamster over hücrelerinde üretilmiştir. Uzun (20-130 dakika) yarı ömrü ve daha yüksek fibrin spesifitesi mevcuttur. ASSENT-2 çalışmasıyla tenekteplaz ve alteplazın, 30 günlük mortalite ve kanama komplikasyonları arasında karşılaştırma sonucu olarak; tenekteplazın daha az kanama riski olduğu, ancak 1 yıllık mortalitenin alteplaz ile benzer olduğu belirtilmiştir.
Ülkemizde trombolitik ajanları kullanma yetkisi; acil tıp, nöroloji, kardiyoloji ve dahiliye uzmanlarına verilmiştir.

Trombolitik Tedavi Uygulanan Durumlar

Trombolitik Tedavi Kontrendikasyonları
Mutlak Kontrendikasyonlar

Göreceli Kontrendikasyonlar

Akut Koroner Sendromda Trombolitik Tedavi

Kanama riskini artıran faktörler;

Tenekteplaz: Kilogram bağımlı doz ayarlaması vardır.

Pulmoner Embolide Trombolitik Tedavi

Alteplaz: Pulmoner embolide FDA onayı mevcuttur.

Streptokinaz:

Ürokinaz:

İskemik Svo’da Trombolitik Tedavi

Alteplaz: 0.9mg/kg dozunda verilmelidir (maksimum 90 mg).

       Mutlak Kontrendikasyonlar

İnme Tanı ve Tedavi Kılavuzu
Göreceli Kontrendikasyonlar

Kpr Esnasında Trombolitik Tedavi

Trombolitik Tedavi Komplikasyonları

Kanama

Hipotansiyon

Allerjik Reaksiyonlar

Aritmi

Kaynaklar
http://www.medscape.com
http://stroke.ahajournals.org/
http://www.bdhd.org.tr
http://www.sciencedirect.com

Dr Behlül Baş, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, İstanbul
Editör: Dr Mehmet Can Girgin, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, İstanbul
Exit mobile version