Stabil koroner
- Perkutan koroner girişimler herkes için değildir. ST elevasyonu olanlarda gerçek başarılar elde edilmiş, insan sağkalım süresi uzamış, komplikasyonlar azalmış, yeryüzü etkin yaşam hakkı sürdürülmüş, ilaç firmaları üretime geçebilmiştir.
- Sadece ST elevasyonlular da değil, ciddi darlığı olan (>70%), EKG’si henüz yükselmeyen ama troponin değeri kana salınana kişiler için de aynı girişim etkindir, doğrudur.
- Evreleyelim.
- Stabil anjina pektoris: Efor ile olan göğüs ağrısı.
- Stabil olmayan anjina pektoris: Eforsuz bile olan göğüs ağrısı.
- NonQ miyokard zedelenmesi: Eforsuz göğüs ağrısı+troponin yüksekliği
- ST eleve koroner tıkaç: Göğüs ağrısı+ST elevasyonu.
- Stabil olmayan ile NonQ aynı potada eritilebilir, öylesine benzer ki, troponin yükselmeden yakalanan stabil olmayan anjina kadar iyisi yoktur.
- Koroner rehabilitasyonda ilaç tedavisi aspirin/beta bloker/ACE inhibitörü, post perkutanlarda ise sayılanlara ek olarak anti-platelet tedavi eklenir.
- Şimdi yazıya konu başlığı olan cümleyi destekleyen çalışma adlarını yazalım.
- COURAGE, FAME-2, ORBİTA.
- Evet, işte bu çalışmalar stabil anjinalı hastaların perkutan koroner girişimlerden fayda görmediğini kanıtladı, yerine medikal tedavi etkin dedi.
- Bir ayrıntı var, o da şu, stenozlu koronerin akım derecesi <0.80 ise perkutan girişim fayda sağlamakta (FAME-2).
- Stabil ağrılar perkutan girişimden fayda görmüyor sonucu yeni bir sorguyu akla getirir. Perkutan girişim göğüs ağrısını azaltır mı. Stabil anjinalılar PKG ve Medikal tedavi sonrası 36 hafta takip edildi. İlk 24 ay ağrı azaldı ancak 36 ay ve sonrası ağrı kalitesi değişmedi. Erken göğüs ağrısında iyi, geç ağrıda aynıdır sonucu çıktı.
- ORBİTA ise şöyle dedi. Çift kör 200 stabil ağrılı PKGsiz (fame) anjiyo/PKGli ile kıyaslandı (efor için koşturuldu). Altı hafta içinde iki grup arasında ağrı, komplikasyon, mortalite farkı saptanmadı.
- COURAGE çalışmasının dediğine gelindi. PKG, stabil anjinada medikal tedaviden üstün değildir.
- Sonuç olarak, stabiller perkutan girişimden fayda görmez, medikal tedavi uygun düşer, stabil anjinada <0.80 koroner akım görülürse perkutan girişim yapılmalıdır.
Akım
COURAGE-ORBİTA-FAME
Dr Çağdaş Can, Merkezefendi Devlet Hastanesi, Acil Tıp, Manisa