Smith kırığı

Smith’s kırığı nedir?

ilk olarak Robert William Smith 1847 yılında kendi adını taşıyan
Simith kırığını tanımlamıştır.

Simith kırığı, distal radiusun volar (avuç içi) yöne açılanan kırığıdır. Bükülmüş el bileği üzerine düşme veya direk travma ile oluşmaktadır. Muayenede, el bileği bir “bahçe küreği şeklinde” deforme olmuş görülür. Hastanın nörovasküler muayenesi tamamlanıp not edilmelidir.

 

 

simith’s kırığı x-ray grafisi aşağıda görülmektedir.

Smith kırığı

Distal radiusun metafizin volare yer değiştirmiş bir kırılması vardır. Kırık, eklem yüzeyine uzanmıyor gibi görünmektedir. Ayrıca ulnar styloid kemiğin küçük bir avülsiyon kırığı ve distal ulanın bir torus kırığı vardır.

Simith kırığı sınıflaması

Tip I: Smith kırığının en sık görülen türü (% 85), distal radiusun enine ekstra artiküler kırıktır. Thomas ilk önce bu kırılma tipini ulnar styloidin kırılmasıyla da ilişkili olduğunu açıklamıştır.

Tip II: (13%) radiusun eklem içi kırığıdır, genellikle dorsal eklem yüzeyinden geçer. Bu tür kırıklara ayrıca ters Barton kırıkları da denir. 

Tip III: (%2) Kırıklar, radio-karpal eklemine giren, yakın-artiküler kırıklardır.

simith kırığı tipleri

Simith kırığı tedavi

Bu kırığın tedavisi kırığın tipine ve şiddetine bağlıdır. Nondeplase kırıklar, sadece sirküler alçı ile tedavi edilebilir. Hafif açılanma ve yer değiştirme varsa kapalı redüksiyon gerekir. Önemli açılanma ve deformasyon varsa açık redüksiyon ve iç fiksasyon gerektirebilir. Açık bir kırıklar daima cerrahi müdahale gerektirir.

 

Referanslar

  1. Smith RW. A Treatise on Fractures in the Vicinity of Joints, and on Certain Forms of Accidental and Congenital Dislocations, pp. 129-175. Dublin: Hodges and Smith.
  2. Thomas FB. Reduction of Smith’s Fracture. J Bone and Joint Surgery. Vol 39B, No 3, August 1957 pp 463-470
Exit mobile version