Geçici Psikojenik Bellek Kaybı

Psikojenik Bellek Kaybı

Psikojenik geçici bellek kaybı, acil serviste en sık karşılaşılan disosiyatif durumdur. Bu bozukluk klinik olarak tanınır ve ani bellek kaybı ile beraberdir. Genellikle ağır stres yaratan durumlar örneğin; yakın bir aile üyesinin kaybı ile aniden oluşur. Hastalar çoğunlukla sağlıklıdırlar. Fakat isim, adres ile ilgili sorularına cevap veremezler. Bu kişiler habersiz olarak uzun mesafelere seyahat edebilirler ve sıklıkla otobüs veya tren istasyonlarında bulunurlar. Psikojenik geçici kaybında bellek, birkaç saat içinde düzelebilir veya düzelme haftalarca sürebilir. Hastalar, daha sonra sıklıkla disosiyasyon dönemi için amnestiktir.
Bu tip hastalar yakınları tarafından SVO kliniği ile getiriler. Uyumsuz fizik muayene ve hikaye tanı koymada yardımcı olacaktır.
Tedavi
Acil doktoru organik bozukluğu dışlamalıdır. Alkol kötüye kullanımı, psikojenik geçici bellek kaybını taklit edebilen en genel kapanma nedenidir. Özellikle hasta kanuni problemlerle yüz yüze ise hasta taklidi yapmaları göz önünde bulundurulmalıdır. Diğer etiyolojiler dışlandıktan sonra bozukluğun geçici olduğu konusunda hastaya güven vermek gereklidir. Sosyal destek, problem çözülünceye kadar hastanın duygusal olarak baş etmesine yardım etmek için önemlidir.

Bellek kaybı ve yiten insanlar

Naomi Jacobs 32 yaşında iken bir sabah uyandığında yaşamının son 17 yılını hatırlamadığını farkeder. Sanki bu yıllarda başına gelen uyuşturucu bağımlılığı, iflas ve evsizlik sorunları hafızasından kazınmıştı. Naomi’nin hatırladığı son şey, genç kızken ablasıyla paylaştığı ranzasında uyumaya gidip ertesi günkü Fransızca sınavın hazırlanmasıydı.

İki ay sonra Naomi yeniden belleğine kavuştu. Ama bu süre içinde 21. yüzyılı 15 yaşında bir genç kız olarak yaşayıp “yeni” teknolojileri, akıllı telefonu kullanmayı öğrenmesi gerekti. Fakat en zoru 10 yaşındaki oğlunun varlığını kabüllenmesiydi.
Tıbbi açıdan Naomi’nin hafıza kaybı ‘dissosiyatif’ amnezi olarak değerlendirildi. Yani belleğinden 17 yıl silinmesinin fizyolojik bir nedeni yoktu. Bu unutmanın psikolojik olduğu, stres ve travmadan kaynaklandığı düşünülüyordu. Naomi gerçekten de işini kaybetmiş, uyuşturucuya başlamış, 6 yaşında tecavüze uğramıştı.

Exit mobile version