‘Akıllı ol’
Osho
Telaşlık
- Oktreotid bir çeşit sülfonilüre nedenli hipoglisemi antidotu. Her antidot gibi kulisci ve kaprisli. Sülfonilüre sonrası hipoglisemi kuyusuna düşen hasta ile kanka olmanız içten bile değil. Hastanın en az yirmi dört saat takibi gerekir ki acil servis bu durum için uygun değildir. Ama her zaman hastanızı endokrin sahiplenmek istemeyebilir. Bu durumda Roma arenası acil tıpçıya kalır.
Külahın Üstündeki
- Hastaya intravenöz şeker başlarsın, bu güzel. Ama anlaşılmaz bir biçimde hasta hipoglisemi ataklarına maruz kalmaya devam eder. Şaşırıyor ve dekstroz infüzyonunu arttırıyorsun. Sanki ateşe atılan benzin gibi hasta giderek hipoglisemik oluyor. Neden ki?
- Unuttuğun nokta sülfonilüre kaynaklı hipoglisemide dekstroz infüzyonunun endojen insülin üretimini arttırdığı. Ek insülin salınımı sülfonilürenin kan şekerini düşürme etkisini güçlendiriyor. Bu nedenle sülfonilüre alımı sonrası görülen hipogliseminin etkin tedavisi oktreotid uygulamasıdır kaptanlar.
Sürahi
- Nasıl sürahideki suyu bardağa koyarsak oktreotid uygulama dozunu da ölçmeliyiz.
- Sülfonilüre nedenli hipoglisemide önerilen oktreotid tedavi dozu erişkinlerde 6 saatte bir 50 μg deri altı, pediatrik yaş grubunda ise 6 saatte bir 4-5 μg/kg/gün. Hasta ilaç yan etkisi sonucunda bulanabilir, kusabilir. Önlemlerinizi alınız. Tedavi yirmi dört saat sürdürülmeli.
Yavaşlık
- Sülfonilüreler hastanın ve sizin yirmi dört saatini ele geçirir. Anlık şeker düzeyleri yanıltmasın; oktreotid, hasta ve doktor üçlüsü yirmi dört saat birbirinden ayrılmasın.
‘Akıllı oluyorsun değil mi’
Krishnamurti
Köken
Bosse Gm, Antidiabetics and hypoglycemics. In: Goldfrank’s Toxicologic Emergencies. 8th ed. New York: McGraw-Hill; 2006:749-763.
Dr Çağdaş Can, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp, Elazığ